Már biztosan tudni lehet: ezért voltak öngyulladóak a Samsung csúcsmobiljai

A Samsung két beszállítótól kapta az akkumulátorokat, mindkét cég végzetes hibát követett el.

A Samsung által felkért 700 mérnök mintegy negyedév alatt jutott eredménye, melyről az Ars Technica alapján számolt be az Index. Eszerint a hatalmas, kétlépcsős termék-visszahívási hullámot előidéző hibák két különböző akkumulátor-gyártó két különböző hibájára vezethetők vissza.

A Samsung két beszállítótól kapta az akkumulátorokat, az egyik a Samsung SDI nevű saját leányvállalata, a másik pedig az Amperex Technology. Mindkét cég végzetes hibát követett el.

Az öngyulladó mobilok vizsgálata utáni első megállapítás a Samsung SDI-akksikat érintette: a szakértők arra jutottak, hogy az akku házának sarka túl kicsi volt, amitől a belül lévő elektródák elhajlottak, majd rövidzárlatot okoztak. A lítiumion akkumulátorok ezt követően gyulladtak ki, vagy robbantak fel.

A másik gyártó, az Amperex Technology pedig egyszerűen minőségi hibákat vétett a gyártás során: ezek az akkumulátorok némileg máshogy készültek, így a sarkaikkal nem volt gond:

Problémát okozott viszont az, hogy az akksik pozitív csatlakozójának forrasztására nem figyeltek eléggé, és sorjásak lettek. Ezután a hőhatások, a töltés és merülés okozta minimális méretváltozások miatt a sorják átvágták a szigetelőréteget, ami tűzveszélyt okozott.

Ennél a cégnél előfordult az is, hogy bizonyos helyekről teljesen hiányzott a szigetelés.

A lap szerint a Samsung nyolclépcsős ellenőrzési folyamatot vezet be a jövőben, hogy az ilyen eseteket elkerüljék.