Spanyol populistákkal bővülhet Orbán és Salvini koalíciója

Spanyol populistákkal bővülhet Orbán és Salvini koalíciója

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Santiago Abascalt, a spanyol VOX párt elnökét.

A 2013-ban alakult VOX gyakorlatilag ugyanazokat a kampányelemeket használja, mint a Fidesz. Állításuk szerint keresztények és bevándorlásellenesek, ellenzik az azonos neműek házasságát, a multikulturalizmust, az iszlám elterjedését, valamint a baszk és a katalán szeparatista törekvéseket. A VOX, a Fideszhez hasonlóan, a centralizált hatalomgyakorlást támogatja, ideológiailag pedig főleg a Dán Néppárt és az Igaz Finnek populista pártokhoz hasonlítanak. Azonban - mint azt a budapesti tárgyalás is mutatja - a Fideszt is partnerüknek tekintik, az olasz kormánykoalíció egyik pártjával, a Matteo Salvini vezette Ligával pedig már korábban kialakult a jó kapcsolat.

A miniszterelnöki rezidencián tartott tárgyaláson Orbán Viktoron és Santiago Abascalon kívül jelen volt még Novák Katalin, a Fidesz alelnöke is. Ennek ellenére Havasi Bertalan sajtófőnök csak szűkszavúan tájékoztatta az MTI-t. Mindössze annyi hangzott el, a felek egyetértettek abban, hogy az Európa jövőjéről nemrég megkezdett vitában nem hiányozhat az európai nemzetek szabadságát és hagyományait felvállaló pártok hangja, akik sok millió, a tradicionális európai értékekhez kötődő polgárt képviselnek.

Európának nemzeti szuverenitásra és határvédelemre, megfelelő családpolitikára és a kulturális gyökerek tiszteletben tartására van szüksége

- tette hozzá Havasi Bertalan.

A hír kapcsán az első kommentek között sokszor hangzik el, hogy ez a találkozó egyfajta folytatása lehet a múlt hónapban Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Matteo Salvini részvételével megtartott budapesti tárgyalásnak. Novák Katalin akkor úgy fogalmazott, hogy a valódi jobboldali pártok legerősebb európai képviselői találkoztak, de hozzá tette, sok párt szándékozik a jövőben együttműködni a Fidesszel. A spanyol VOX vezetőjének, Santiago Abascalnak a látogatása vélhetően ezt a korábbi kijelentést támasztja alá.