Meg sem fordult Orbánék fejében, hogy a Sberbank-károsultak miatt felhívják Moszkvát

Meg sem fordult Orbánék fejében, hogy a Sberbank-károsultak miatt felhívják Moszkvát

„Sajnos megvan a brüsszeli szankciós politika első áldozata, ez pedig a magyarországi és az ausztriai Sberbank. Azt hiszem, hogy ez a fejlemény még inkább kiemeli annak a fontosságát, hogy nagyon figyelnünk kell arra, nehogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg”

- ezt még Szijjártó Péter magyar külügyér mondta március 2-án, amikor kiderült, hogy az orosz-osztrák bank magyar leánya becsődölt. 

Ám hiába Szijjártó ígérete, sok magyarnak így is meg kell fizetnie a háború árát.

Az MNB tájékoztatása szerint a Sberbank Magyarország Zrt. volt ügyfelei közül több mint  hatvanezren vannak azok, akik az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) útján teljes egészében kártalanítva lesznek, azonban emellett körülbelül ezer azon (főleg vállalati) ügyfelek száma, akik 38 millió forintnál többet tartottak a bankban. Utóbbiak akkor juthatnak a pénzükhöz, ha elegendő a Sberbank Magyarország Zrt. vagyona, ha azonban a bank vagyona erre nem elég, akkor az ügy átfordul felszámolási eljárásba, és a vagyonelemek értékesítésével a kielégítési sorrend alapján jutnak az érintettek a pénzükhöz, ha egyáltalán - hangsúlyozta írásbeli kérdésében Demeter Márta.

Az országgyűlési képviselő szerint miután az érintett mintegy ezer ügyfél alapvetően hazai vállalkozás, ezért kiemelt feladat a kártalanításuk biztosítása,

"különös tekintettel arra, hogy a hazai vállalkozások pozícióit a kormány elhibázott gazdaságpolitikája és a járvány következtében előállt helyzet amúgy is meggyengítette"

- tette hozzá. 

Demeter Márta ezért azt kérdezte Varga Mihály pénzügyminisztertől, hogy fordult, vagy fordul-e a kormány az Oroszországi Föderáció kormányához mint a Sberbank többségi tulajdonát birtokló Orosz Nemzeti Vagyonalap működését meghatározó szervhez és az Oroszországi Föderáció pénzügyminisztériumához mint, a Vagyonalap eszközeinek felhasználását irányító szervhez, hogy a Sberbank kártalanítsa teljes mértékben a Sberbank Magyarország Zrt. hazai ügyfeleit abban az esetben, ha a felszámolás során nem lesz elegendő a megszűnő hitelintézet vagyona minden jogos igény kielégítésére.

A tárcavezető helyett válaszoló Tállai András államtitkár válaszából ugyanakkor kitűnik, a kormánynak esze ágában sincs az oroszokhoz fordulni a magyar emberek kártalanítása érdekében. Mindössze arról tájékoztatta a politikust, hogy végelszámolónak a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. került kijelölésre, és nekik kell mindent megtenniük azért, hogy az OBA által nem kártalanított betétesek követelései megtérüljenek.