Schadl György mentora: „Schadl urat is a tisztességre neveltem, de hátba szúrt”

Schadl György mentora: „Schadl urat is a tisztességre neveltem, de hátba szúrt”

A „Veszélyes Cs.” néven emlegetett végrehajtó szerint ő volt „az egyetlen, akitől Schadl tartott, félt, akit el kellett lehetetleníteni”.

A Schadl-ügy lehallgatási jegyzőkönyveiben „Cs” néven emlegetik Radics Csaba végrehajtót, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György korábbi mentorát – derül ki a Blikk interjújából.

Állítása szerint Radicsnak örökre elege lett szakmájából, és otthagyta a pályát. A jogász végzettségű volt mentor úgy gondolja, jelenleg több tucat végrehajtó jogellenesen végzi a munkáját, mert a törvény szerint a kinevezésüket követő egy hónapon belül a kar elnöke előtt kellene esküt tenniük, ám Schadl 2021 vége óta letartóztatásban van. Kizártnak tartja, hogy az eskütevők bementek volna hozzá a Venyige utcai börtönben lévő magánzárkájához.

„Cs” szerint érthetetlen, hogy Schadlt miért nem váltották le, hiszen akkor nem állna fenn ez a botrányos helyzet.

A harminc éve végrehajtóként működő Radics Csaba az interjúban kifejtette:

„A lehallgatásoknál én vagyok az a bizonyos »Veszélyes Cs«. Én voltam az egyetlen, akitől Schadl tartott, félt, akit el kellett lehetetleníteni. Hogy miért? Mert tudta, látok mindent, és én egy árva fillért sem adok le senkinek. Állítom, a mai végrehajtók háromnegyede beállt a Schadl által diktált rendszerbe, fizettek, tisztességtelenül, olykor jogtalanul intézték a végrehajtásokat. Milliókat kerestek vele, csak a pénzt látták.”

Elismerte, a munkája nem népszerű, de szavai szerint igyekezett tisztességesen dolgozni, nem tett jogszerűtlenül földönfutóvá senkit, és ingatlant is csak akkor árverezett, ha már nem volt más lehetőség.

„Schadl urat is a tisztességre neveltem, de hátba szúrt”

– fogalmazott a szakma egyik legelismertebb tagjaként definiált Radics.

A lehallgatási jegyzőkönyvben az áll, hogy „Cs” nem állt be a sorba, ezért Schadl bosszúhadjáratot indított ellene.

„A Cs-ügyet műtjük, mert úgy látom, hogy ott, ott van inkább visongás...” – mondta Schadl Völnernek, aki a telefonbeszélgetésben válaszul megjegyezte, „az nem működik, hogy Cs veszélyezteti egy hatalmi ág működését”. Az is kiderült, hogy Schadl erre azt felelte, úgy gondolja, sikerül normális irányba terelni az ügyet, viszont „amennyiben Cs túlfeszíti a húrt, akkor praktikusabb lenne a sajtóhoz menni”. A volt fideszes igazságügyi államtitkár ezzel egyetértett.

A Schadl–Völner-ügy lényege, hogy az ügyészség szerint jogtalan előnyként Schadl György rendszeresen készpénzt adott át Völner Pálnak – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot –, hogy az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását felhasználja a végrehajtói kar elnöke érdekeinek megfelelően. Az ügyészség Schadlra 10 év, Völnerre pedig 8 év börtönbüntetést kért, valamint 200, illetve 25 millió forint vagyonelkobzást.

Címlapkép: Schadl György és Völner Pál - Alfahír