Egy hamisítatlan nyaralót tüntetett fel vagyonnyilatkozatában legelőként és gazdasági épületként Novák Katalin kabinetfőnöke

Egy hamisítatlan nyaralót tüntetett fel vagyonnyilatkozatában legelőként és gazdasági épületként Novák Katalin kabinetfőnöke

Némileg meglepő módon a választások és a kormányalakítás között „félúton”, április végén felmentették Schanda Tamást, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkárát és miniszterhelyettesét. Mint kiderült, erre azért került sor, mert a KDNP-s Schanda május 10-től, Novák Katalin köztársasági elnöki mandátumának kezdetétől az új államfő kabinetfőnöki munkáit látja el.

Schanda államtitkárként köteles volt minden évben vagyonnyilatkozatot tenni, illetve felmentésekor egy ilyen záró dokumentumot leadni. Ebben vettük észre, hogy a kereszténydemokrata politikus

a Veszprém megyei Vászolyon vásárolt agrárbirtokokat, mégpedig hármat is:
  • 2019 augusztusában egy 3066 négyzetméteres zártkerti ingatlant, melyen – a dokumentum szerint – egy 62 négyzetméteres gazdasági épület található,
  • pár nap múlva egy 4197 négyzetméteres zártkerti legelőt,
  • majd 2021 márciusában egy 4967 négyzetméteres zártkerti legelőt úttal

– olvasható a vagyonnyilatkozatokban.

Lapunk ezen információk alapján derítette ki, hogy ezek az ingatlanok három, a vászolyi Öreg-hegyen található helyrajzi számot takarnak (1134/1, 1135/1, illetve 1120 hrsz.), melyek egymás mellett helyezkednek el, így gyakorlatilag egyetlen egységet alkotnak. Az ingatlanok tulajdoni lapjai igazolták az információinkat,

a három, legelőként nyilvántartott földterület a rajta fekvő „gazdasági épülettel” (az idézőjel nem véletlen) valóban a jelzett időpontoktól kezdve fele-fele arányban Schanda Tamás és felesége tulajdonát képezik.

Újságírói kíváncsiságunk nem hagyott nyugodni, ezért meg is néztük, milyen jellegű gazdálkodást végez ott Novák Katalin frissen kinevezett kabinetfőnöke.

A nagyjából másfél hektáros Schanda-birtok a település rendezési tervén, illetve a Google műholdfelvételén így néz ki:

A takaros Balaton-felvidéki falucskán keresztülautózva, majd délre fordulva egy ideig aszfaltozott úton, majd földúton lehetett megközelíteni a területet. Ami rögtön szembeötlő volt, hogy mezőgazdasági terület helyett gyakorlatilag egy pihenőhelyet találtunk, amelyen egy

présházból átalakított nyaraló és kert áll.

A „parasztbarokk” homlokzat elé egy sötétbarnára pácolt, lábakon álló fa terasz került, melyen ottjártunkkor nyugágyak is láthatóak voltak. Az összképet ez nem rontotta, bár az épület „gazdasági” mivoltát finoman szólva is megkérdőjelezi. Ahogy a házikón elhelyezett műholdas vevőegység is. Ugyancsak cáfolja a villa gazdasági épület voltát a légkondicionálónak az épület oldalán elhelyezkedő kültéri egysége, ami ráadásul valóban tájidegenként éktelenkedik az egykori présházon.

Egy oldalsó bejáraton újonnan épített kapu biztosít autós behajtást a birtokra, valamint hátul egy kiskapun is meg lehet közelíteni az ingatlant. Ám a főbejárat vélhetően nem az oldalsó kapu lesz, ugyanis a birtok frontján viszonylag frissen vágott széles irtást alakítottak ki. Noha a kertrészt ott is drótkerítés veszi körül, úgy véljük, itt egy széles autóbejáró megvalósításának előkészületeit látjuk. A másik lehetőség pedig az, hogy a sávon levő növények kiirtásával azt akarták elkerülni, hogy azok megnőve eltakarják a kilátást a Balaton felé. Vagy mindkettő egyszerre…

A rendezett kertben – lévén egy háromgyermekes házaspár – gyermekek szórakozására alkalmas tárgyak is láthatók: a hinta, a csúszda és a trambulin biztosan remek kikapcsolódást nyújt a lurkóknak, miközben szemből, az árnyat adó fa alatt elhelyezett hintaágyból a szülők szemmel tarthatják csemetéiket.

Ugyanakkor Schanda vászolyi birtoka egy másik problémakört is érinthet. A Balaton északi partján fekvő, pár száz lelket számláló község egész bel- és külterülete a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Környezete gazdag különleges természeti és tájképi adottságokban, egyes területei kiemelt védettséget élveznek, beleértve például az ott elterülő ősbükköst is.

Felmerül tehát a kérdés, mennyire illeszkedik a táj-, illetve településképbe például egy Vászolyon található zártkert „gazdasági épületére” felszerelt légkondicionáló; valamint összhangban áll-e ez a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvénnyel, amelyet a magyarországi települések jellegzetes és értékes arculatának megóvása, kialakítása, az épített és a természeti környezet egységes védelme érdekében alkottak, továbbá a 14/2017. (XII. 22.) helyi önkormányzati rendelettel. Erről érdeklődtünk írásban Vászoly önkormányzatánál, megkeresésünkre azonban ezidáig nem érkezett válasz.

Megjegyzendő, a kormánypárti honatya idei vagyonnyilatkozatából kitűnik az is, hogy a vászolyi birtoktesteken felül a fővárosban további három budai lakóingatlannal is rendelkezik:

  • Budapest I. kerületében a tulajdonát képezi 2016 óta egy 75 négyzetméteres lakóingatlan, 
  • ugyancsak az I. kerületben résztulajdona 1/10 arányban 2018 óta egy 59 négyzetméteres lakóingatlan, továbbá
  • a II. kerületben 1/2 arányban 2021 márciusa óta egy 53 négyzetméteres lakóingatlan is.

Schanda Tamást szintén megkerestük azzal kapcsolatban, hogy a hat, meglehetősen előnyös elhelyezkedésű ingatlant miből volt képes részben vagy egészben saját tulajdonként megszerezni. Az államfő kabinetfőnöke azonban eddig nem reagált arra, hogyan tudta fedezni az említett ingatlanok adásvételét az utóbbi években.

Schanda Tamás államtitkári megbízatása révén szerzett (havi bruttó 1,75 milliós) illetménye mellett a Miniszterelnökség havi szinten bruttó 541 ezer forinttal jutalmazta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Fenntartói Tanácsadó Testületi tagságát is, valamint  a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folytatott oktatói tevékenységéért körülbelül havi bruttó húszezer forintot kapott. Bérbeadásból pedig havonta további bruttó 50 ezer forintra tett szert.

2022-es vagyonnyilatkozata szerint a politikus rendelkezik még 500 ezer forint összegben gépkocsinyeremény betétkönyvvel, 916 ezer forintnyi értékpapírral és 5 millió forint névértékű állampapírral is: ez közel 6,5 millió forintnyi megtakarítást és befektetést jelent. Ugyanakkor a volt államtitkár tavaly márciustól a 36,5 millió forintos lakáshitelén túl 6,88 millió forintnyi babaváró támogatásban is részesült.