Schmidt Mária csak Lázár János állampártis barátjára tud gondolni

Kiakadt a múzeumkreátor Lázár Jánosra, de a Mazsihisz elnöke szerint nem is kell új holokauszt múzeum.

A múzeumkreátor azért akadt ki, mert Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter „véleményezésre" szétküldte azt a koncepciót, amit a Sorsok Háza létrehozásával megbízott Schmidt Mária jegyez.
 
Lázár azt kérte az érintettektől, március 1-ig küldjék vissza javaslataikat. A határidő vasárnap lejárt. Ez után a Népszabadság arról írt, hogy agyagba döngölték Schmidt Mária koncepcióját, szakmailag hasznavehetetlennek tartva, nemes egyszerűséggel fércmunkának nevezik a bemutatott anyagot. 

Ez nem csoda

Schmidt Mária közleményében azt írta, hogy nem tud másra gondolni, minthogy Lázár János, a miniszter „vaskos pártállami” múlttal bíró barátja, Zoltai Gusztáv sugalmazására járatja le a Sorsok Házát. 
„…személyemet nyilvánosan holokauszttagadónak nevezték és alpári módon becsméreltek” 
- fogalmazott Schmidt Mária, a Sorsok Háza közösségi oldalán, miközben arra panaszkodott, hogy az egyeztetésbe bevont zsidó szervezetek „vétójogot követeltek maguknak a múzeum felett”, és saját politikai hazárdjátszmáikban kezdték felhasználni az intézményt.  
 
A múzeumkreátor szerint az állítólagos „fércmunka” csak egy régi piszkozat, egy vázlat, amit a Miniszterelnökség sürgetésére adott ki a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány. Ez a Közalapítvány lett ugyanis felkérve a Sorsok Háza koncepciójának kialakításával. 
 
A Terror Háza Múzeum főigazgatója értetlenül áll azelőtt, hogy a "Miniszterelnökséget vezető miniszter – talán barátja és újdonsült tanácsadója, a vaskos pártállami múlttal bíró Zoltai Gusztáv sugalmazására – szánt szándékkal akadályozza a Sorsok Háza megnyitását, rúg fel írásbeli és szóbeli megállapodásokat, megy szembe a kormány határozatával.”
 
Schmidt hozzáteszi, hogy szeretnék folytatni, befejezni és bemutatni a megkezdett munkát, hogy egy példaértékű intézmény nyithassa meg végre a kapuit a józsefvárosi pályaudvaron.
 
Mint ismeretes Zoltai Gusztáv tanácsadói kinevezését, még a szintén fideszes Gulyás Gergely is keményen bírálta. Zoltai nem csak Mazsihisz ügyvezető igazgatója volt, azelőtt az MSZMP tagjaként, mi több, munkásőrként is tevékenykedett.

Mazsihisz: nem indokolt két holokauszt múzeum

A Népszabadság szerint a szegedi hitközség történésze úgy véli, hogy a bemutatott terv a valóságot torzítva azt sugallja, hogy a magyar holokauszt felelősei csak a németek és nyilasok voltak. 
 
Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Zsidó Hitközség elnöke a tervezetet legfeljebb előkészítő anyagként tudja értelmezni. „Szakmailag használhatatlan” – Heisler András elnök így foglalta össze a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) álláspontját. 
 
Heisler emlékeztetett rá, hogy a Páva utcában már létezik egy holokausztmúzeum, megismételte, a Mazsihisz nem látja indokoltnak, hogy két hasonló intézmény működjön a fővárosban.

Miniszterelnökség: ha nem lesz konszenzus – nem lesz Sorsok Háza sem 

Az MTI megkeresésére a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a Miniszterelnökség nem akadályozza a Sorsok Háza megnyitását. 
 
Tény azonban - folytatta Latorcai Csaba -, hogy egy ilyen emlékhely csak a zsidó közösség és a történész szakma egyetértésével jöhet létre, ezért is küldte ki nekik észrevételezésre a Miniszterelnökség a Sorsok Házához készült előzetes szakmai és kiállítási koncepciót. 
"Mindenféleképpen úgy kell ennek az intézménynek létrejönnie, hogy ezt a konszenzust bírja, ellenkező esetben nem lesz Sorsok Háza"
- jelentette ki Latorcai Csaba. 
 
A helyettes államtitkár cáfolta, hogy ezt végleges koncepcióként beállítva küldték volna szét, mint mondta, a kísérőlevélben is az állt, hogy "előzetes szakmai és kiállítási koncepcióról" van szó.