Már drágább Magyarországon a kenyér, mint az uniós átlag, az agrárminiszter "tehetetlen"

Már drágább Magyarországon a kenyér, mint az uniós átlag, az agrárminiszter "tehetetlen"

Négy év alatt majdnem háromszorosára nőtt a kenyér ára Magyarországon, és a drágulás nem áll meg, egyre több pékség tervez további emeléseket.

Négy év alatt majdnem háromszorosára nőtt a kenyér ára Magyarországon, már az uniós átlagot is meghaladja, a béremelések miatt pedig több pékség további emeléseket tervez – számolt be az RTL Híradó.

Nagy István agrárminiszter szerint az ő hatásköre csak a gabona árára terjed ki, mindössze 53 forintra egy vekni esetében, és egyébként pedig azért ilyen mértékű a drágulás, mert korábban a kenyér nálunk volt a legolcsóbb az Unióban.

A KSH legfrissebb adatai szerint

idén márciusban már átlagosan 875 forintba került egy kiló fehér kenyér, négy éve még csak 333 forintba került. Az infláció tehát durván megdobta a kenyér árát.

A brutális emelkedésről Nagy István agrárminiszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, annak oka az orosz-ukrán háború, illetve az uniós szankciók. Szerinte amúgy más országokban is hasonló a helyzet.

Nagy szerint főleg a magasabb energiaárakat fizetik a vevők.

Az RTL-nek azonban Raskó György agrárközgazdász azt mondta, az állam jól keres a kenyéren,

ugyanis egy kiló kenyér árából a búza körülbelül 50-60 forint, az adó pedig 160-170 forint.

A szakértő szerint a 18 százalékos áfa és a kiskereskedelmi különadó mind beépül a kenyér árába.

A drágulás nem fog megállni

A drágulás pedig nem fog megállni: az RTL által megkérdezett Csizmadia és Társai Kft. pékség ügyvezetője elmondta, hogy a következő időszakban biztosan fognak még árat emelni a béremelés és a magas üzemanyagárak miatt.

Az MNB kimutatása szerint tavaly év végén már néhány százalékkal többe került a kenyér Magyarországon, mint átlagosan az EU-ban.

Pedig a koronavírus-járvány előtt még a tagállami átlag 80 százalékát sem érte el itthon a sütőipari termék ára.

(Címlapkép: A Balmaz-Sütöde Kft. új üzemegysége az átadás napján, Balmazújvárosban 2020. július 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt)