Segélycsomagokat dobhat le az ENSZ az ostromlott városokban

Szárazföldi úton is bejuthat segély a két városba.

2012 óta most először jutott be segély a Damaszkusz közelében fekvő Darajába, de a konvoj élelmiszert nem vitt, csak gyógyszereket. A szíriai Vörös Félhold segélyszervezet egyik illetékese szerint egy másik, 36 teherautóból álló konvoj érkezett az ugyancsak ostrom alatt álló, szomszédos al-Mudamíjába. Ez az előváros utoljára egy hónapja jutott segélyhez. A segélyek célba jutását részben az tette lehetővé, hogy szerdán reggel negyvennyolc órás fegyverszünet született Darajában Oroszország kezdeményezésére, az Egyesült Államokkal és a damaszkuszi kormánnyal egyeztetve. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet azt mondta szerdán a BT-ben, hogy miután szárazföldi úton is bejuthat segély a két városba, függesszék fel azt a tervet, miszerint légi úton juttatnak be csomagokat a településekre.

Az Egyesült Államok és Oroszország vezette, Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) a múlt hónapban felszólította az ENSZ-t, hogy azonnal indítson el egy programot, amelynek keretében június 1-jétől a szükséget szenvedő térségekbe humanitárius szállítmányokat repülőgépekről dobnának le, vagy légihídon keresztül juttatnának célba, ha a damaszkuszi kormány továbbra sem biztosítja az oda való szárazföldi bejutást. Matthew Rycroft brit ENSZ-nagykövet azonban úgy érvelt, hogy a BT-nek nem szabad letennie a légi úton való szállításról, mert ami segély bejutott a két városba teherautókon, az "nagyon kevés és nagyon megkésett". A júniusban soros BT-elnök Franciaország nagykövete, Francois Delattre szintén a légi úton való segélyezés fenntartása mellett érvelt, mert szerinte bizonytalan a szóban forgó városok elérhetősége.

Az ENSZ szerint 592 ezer ember él a kormányerők által ostromgyűrűbe vont szíriai városokban, és négymillió olyan térségekben, amelyek nehezen elérhetők. A legjelentősebb szíriai ellenzéki tömörülésnek, a Tárgyalási Főbizottságnak (HNC) a koordinátora, Rijád Hidzsáb levelet írt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, és ebben országos fegyverszünetet javasolt a jövő héten kezdődő muzulmán böjti hónap, a ramadán idejére - közölte szerdán a HNC egyik küldöttje. Hidzsáb szerint a fegyverszünet jó légkört teremtene ahhoz, hogy a szemben álló felek újra tárgyaljanak a békéről Genfben. Egy ENSZ szóvivő szerint a levél egy másolatát megkapta az ISSG is.

Éppen a HNC függesztette fel még áprilisban a tárgyalásokon való részvételét mindaddig, amíg a damaszkuszi kormány nem tárgyal "komolyan", és a helyzet meg nem változik gyökeresen.