Segítséget nyújt az erdőtüzekkel küzdő Portugáliának az EU

Segítséget nyújt az erdőtüzekkel küzdő Portugáliának az EU

Miután aktiválták az unió polgári védelmi mechanizmusát, máris két tűzoltó-repülőgépet küldtek Madeira szigetére és a térségbe.

Az Európai Unió segítséget nyújt a Portugáliához tartozó Madeira szigetén és a környező szigeteken dúló erdőtüzek oltásához, miután Lisszabon e célból aktiválta az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát - jelentette be csütörtökön az Európai Bizottság.

A most kiadott tájékoztatás szerint

az unió vészhelyzeti reagálási koordinációs központja (ERCC) máris két tűzoltó-repülőgépet küldött a területre.

Emellett az EU aktiválta a Copernicus nevű gyorsreagálású térképészeti szolgáltatását is, megkönnyítve a helyi hatóságok lángok elleni küzdelmét.

A brüsszeli bizottság szorosan figyelemmel követi a helyzetet, és kész további segítséget nyújtani, ha szükséges

- olvasható a brüsszeli közleményben.

Az idei év tűzvészeire felkészülve az EU megerősítette az uniós polgári védelmi mechanizmus (rescEU) kapacitásait, így az jelenleg 28 repülőgéppel és négy helikopterrel rendelkezik. Emellett több mint 560 tűzoltó áll készenlétben 12 tagországból Európa-szerte, hogy szükség esetén segítséget nyújtson a helyi hatóságoknak.

Madeirán több mint két hete pusztítanak erdőtüzek, amelyek nyomán már legkevesebb 4400 hektárnyi növényzet semmisült meg. A hatóságok szerint a helyzet Ponta do Sol és Pico Ruivo környékén a legsúlyosabb, ám hozzátették, hogy a lángok egyelőre nem fenyegetik sem az embereket, sem otthonaikat - elevenítette fel az MTI.

(Címlapkép: Erdőtűzzel küzdenek tűzoltók a Portugáliához tartozó Madeira szigetén, Camara de Lobos környékén 2024. augusztus 18-án. MTI/EPA/LUSA/Homem de Gouveia)