Sertéshúsból is érdemes mindig a magyar húsárut választani az import helyett

Sertéshúsból is érdemes mindig a magyar húsárut választani az import helyett

Az agrárkamara és a hússzövetség szerint a hazai termék tudja garantálni a kifogástalan minőséget.

Minden esetben érdemes a magyar húsárut választani a boltokban, az import húsokkal ellentétben ugyanis a magyarországi sertéshúsok minőség, élelmiszerbiztonság és nyomonkövethetőség szempontjából is kifogástalanok - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége csütörtökön az MTI-vel.

A kamara és a hússzövetség közös közleményében kiemelték,

a hazai termék választásával nemcsak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszerellátás biztosításához is.

Az év végi ünnepek alatt hagyományosan megnő a hazai hús- ezen belül a sertéshús-fogyasztás, de az elmúlt időszak nem kedvezett a magyarországi húsipar szereplőinek - elevenítik fel. Tavaly az alacsony élősertésárak és a drága takarmány a sertéstartókat hozta rendkívül nehéz helyzetbe, ami miatt egész Európában csökkent a sertéslétszám. Az alapanyaghiány pedig már az idén éreztette hatását a húsárakban, ami a feldolgozóknak jelent nehézséget. Az alapanyag mellett ráadásul az energiaárak, a csomagolóanyagok ára, valamint a bérek is jelentősen emelkedtek.

A költségek növekedése tehát erős nyomás alatt tartja a húsipar szereplőit.

A feldolgozók a gyorsan növekvő önköltségeket ugyan csak részben tudták érvényesíteni az átadási árakban, a fogyasztók már így is magasabb árakkal találkozhatnak a henteseknél. Ennek ellenére az év végi ünnepi időszakban a feldolgozók nem számítanak visszaeső forgalomra - olvasható a közleményben.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)