Ti dolgoztok, ők a gyerekeitektől is lopnak

Ismét egy iskolában dolgozik a szemerés diákok pénzét ellopó fideszes tanár.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, május közepén tudta meg a hvg.hu, hogy több millió forintot lopott el a Budapest V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium alapítványából az annak lemondott elnökét helyettesítő Király András. A napközis tanár egyben a helyi önkormányzat Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságának Fidesz által delegált külsős bizottsági tagja volt. Sőt, a kormánypárthoz kötődése olyan erős, hogy az iskolában „fideszes tanár úrként” emlegették – idézte fel a portál.

Már a gyerekektől is lopnak? - Zsebre vágta a gimnáziumi alapítvány pénzét a fideszes tanár

Egy V. kerületi általános iskola és gimnázium alapítványi pénzét nyúlta le az azt kezelő tanár, aki egyben a Fidesz-KDNP delegáltja a kerületi önkormányzatnál, tudta meg a HVG. Miután kiderült, hogy lenullázta a szülők által táborozására, kirándulásra, tanulmányi jutalmakra összedobott pénzt, a pedagógus hirtelen szabadságra ment, kollégáival pedig titoktartási nyilatkozatot írattak alá, de az ügy mégis kiderült.

Az iskola kezdetben nem szerette volna, hogy épp az SZJA 1 százalékokról történő rendelkezés időszakában kiszivárogjon a sikkasztásgyanús botrány, ezért a kollegákkal még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak. Király András akkor lemondott a Szemerések a Szemeréért Alapítvány kuratóriumi tagságáról, a szervezet pedig feljelentést tett az ügyben.

Később kiderült, az alapítvány elnökének lemondás, két kuratóriumi tagjának pedig lemondás, illetve elhalálozás miatt szűnt meg a státusza. Király András pedig nem intézkedett a pótlásukról, holott a jelöltek megvoltak. Sőt, hozzá került az alapítvány bankkártyája is, amivel folyamatosan emelte le a pénzeket. „Volt, hogy csak egy bevásárlás árát, máskor 50-100 ezer forintot. Mint amikor az ember a saját bankkártyáját használja” – jegyezte meg a hvg.hu informátora. A sikkasztásgyanús pénzmozgások a kuratóriumba jelölt egyik személy által megszerzett bankszámlakivonatból derültek ki. Ahogy az is, a gyerekekre szánt pénzt kezelő alapítvány számláján mindössze 1592, azaz ezerötszázkilencvenkettő forint maradt. Hogy a kirobbanó botrányt enyhítse, Király András a portál cikkének megjelenése előtti napokban 3 millió 265 ezer 700 forintot átadott az új kuratóriumnak. A „fideszes tanár úr” azzal próbált védekezni, hogy ez az összeg a „nála levő házipénztárban volt”, a pénz visszafizetését pedig „elszámolásnak” nevezte. Ami nonszensz, hiszen a házipénztárat képező páncélkazetta – a benne levő 281 ezer forinttal – az iskolában volt elhelyezve.

„Az V. kerületben is kecskére bízták a káposztát, hiszen egy olyan ember az, aki például a közbeszerzéseket is felügyelő bizottságnak a tagja a Fidesz részéről, aki maga is – a gyanú szerint – bűncselekményt követett el” – mondta az eset kapcsán Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Mestereiket, főnökeiket utánozva egyre jobban terjed át a korrupció az önkormányzatokra is

– tette hozzá Losonczy Pál, a kormányváltó erő belváros-lipótvárosi önkormányzati képviselője.

A fideszes bizottsági tag botránya másnap a Hír TV Reggeli járat című műsorában is szóba került, ahol Dúró Dóra úgy fogalmazott,

ha a hétköznapi emberek, akár ez a tanár is, azt látják, hogy a Fidesz egy korrupciós mechanizmusra épül, ha a kormányzás legfőbb filozófiája maga a korrupció, akkor ő maga is ezt a példát fogja követni.

Az eset most újabb fordulatot vett, ugyanis a hvg.hu megtudta, Király András az ellopott 3 millió 627 ezer forintból mindössze 3 millió 200 ezret fizetett vissza. Ehhez hozzácsapódna még az elmaradt kamat, illetve az a további 45 ezer forint bankköltség, amit azzal okozott, hogy a diákok alapítványának bankkártyáját sajátjaként használta. Így a tanár még további 436 ezer forinttal tartozik az alapítványnak – tudta meg a portál a kuratóriumtól. Mint írják, Király András azt ígérte, hogy ezt a maradék összeget is megtéríti, de hiába szólították fel erre június elején, az azóta eltelt négy hónapban sem fizette vissza a gyerekek pénzét.

A BRFK a hvg.hu-val azt közölte, „egy főt gyanúsítottként hallgattak ki sikkasztás bűncselekmény miatt”, a nyomozás határideje pedig november 15., így a folyamatban levő ügyről több tájékoztatást nem tudnak adni.

A lap azt is megtudta, az erős fideszes kapcsolatokkal rendelkező tanár most egy XV. kerületi oktatási intézményben helyezkedett el. „Király András alkalmazása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt” – közölte a hvg.hu-val Kovács Katalin, az Észak-pesti Tankerületi Központ tankerületi igazgatója, ám a sikkasztásgyanús botránnyal kapcsolatos felvetésekre mindössze annyit válaszolt a Klik-vezető, hogy „szakmai munkáját az őt foglalkoztató intézmény vezetője jogosult megítélni”. Ezután viszont a Klik a lap egyik megkeresésére sem válaszolt.

Király alig egy hete le is mondott a Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságban betöltött tisztségéről – méghozzá személyes okokra hivatkozva. A polgármesteri székben Rogán Antalt követő fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter azonban nem kérdezte, hogy a lemondás összefüggésben áll-e a korrupciós botrány miatt indult nyomozással. Szentgyörgyvölgyi a hvg.hu-nak nem nyilatkozott, Király pedig „gondolkodási időt kért, míg »egyeztet«”, majd eltűnt az újságírók látóköréből.