Simicska meghátrált Veszprémben

Novemberben Simicska Lajos elkezdte lebegtetni, hogy elindul a február 22-i veszprémi időközi választáson, de a Népszabadság fideszes forrásai szerint a milliárdos végül megijedt, fél elindulni.

Simicska a napilap megkeresésre nem erősítette meg ezt az értesülést, eddig nem ismerte el a megfutamodását.

A választást azért tartják, mert a Brüsszelben uniós biztosi posztot kapó Navracsics Tibor képviselői helye megüresedett. Simicska Lajos lehetséges indulásáról a november 26-án megjelent baloldali Népszava írt először, ezt követően a Közgép vezére megerősítette több sajtóterméknek is, hogy tényleg gondolkodik a megméretetésen.

Simicska most sem árult el többet a Népszabadságnak, a Közgép szóvivőjén keresztül azt közölte, hogy üzeni a közvéleménynek és a Fidesznek, hogy gondolkodik az induláson.

A lapnak nyilatkozó kormánypárti forrás szerint az „Orbán-Simicska” háború még tart, de szerinte Simicskának egyre világosabb, hogy nem ő az úr a háznál.

Simicska attól fél, hogyha veszélybe sodorja a Fidesz kétharmados többségét Veszprémben, azzal végleg ellehetetlenül a miniszterelnöknél - állítja a lap fideszes forrása.

A miniszterelnök és a legfontosabb Fidesz-közeli, egykori pártpénztárnok közötti nézeteltérés a párt tavaszi, kétharmados győzelme után vált gyaníthatóvá. Állítólag a kormányfő szakítani próbált azzal a gyakorlattal, hogy a gazdasági döntésekben az államapparátuson belül kikerülhetetlen szereplővé váltak a Simicska Lajoshoz közeli emberek.

A Nemzeti Választási Bizottság eddig 16 társadalmi szervezetet vett nyilvántartásba a választásra, a parlamenti pártok közül indulna a voksoláson a Fidesz, a Jobbik, az MSZP, az LMP illetve a "félparlamenti" Magyar Liberális Párt.

A Fidesz Némedi Lajos alpolgármestert indítja a városban. A Jobbik Dr. Varga-Damm Andreával, a devizahiteles ügyek kapcsán országos ismertséget szerző jogásszal vállalkozott a fideszes kétharmad megdöntésére.

A parlamenten kívüli versenyzők, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, a Magyar Munkáspárt, az Elégedetlenek Pártja, a Zöldek Pártja, , az Összefogás Párt, a Magyarországi Cigányok Fóruma - Összefogás Magyarországért Párt, a Jólét és Szabadság, az Aquila Párt, a Lokálpatrióta Párt és A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt.

A jelöltek január 5-ei kezdettel, a mai napon kezdhetik meg az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírás begyűjtését.