Többségében a drágán beszerzett kínai vakcinákat ajándékozta el a kormány

Többségében a drágán beszerzett kínai vakcinákat ajándékozta el a kormány

Az eddig Magyarországra érkezett közel 20 millió adag koronavírus elleni vakcina 7,5 százalékát, közel 1,5 millió adagot adott tovább külföldre a kormány, 40 százalékát adományként, azaz ingyen. A továbbadott vakcinák értéke a hivatalos adatok alapján körülbelül 7 milliárd forint, melyből nagyjából 4,5 milliárd forintnyi volt ajándék - derül ki a Népszava hétfőn közzétett összesítéséből.

A lap gyűjtése alapján az adományként átadott oltóanyagok többsége, mintegy kétharmada kínai Sinopharm volt, melyből összesen 400 ezret ajándékozott el a kormányzat.

Ráadásul az áradatok alapján a kínai vakcina volt a legdrágább, miközben több felmérés szerint is ez tűnik a legkevésbé hatékonynak.

Júliustól Magyarország Csehországnak két részletben 300 ezer adag Pfizert adott kölcsönbe, Szijjártó Péter 200-200 ezer Sinopharmot ajándékozott Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak. A hónap végén a kormány 200 ezer adag AstraZenecát adott el Portugáliának beszerzési áron, 365 ezer euróért, s ez utóbbi volt az egyetlen alkalom, hogy a partnerfél fizetett a vakcináért. Augusztusban újabb 200 ezer oltóanyagtól vált meg a kabinet: a csehek 100 ezer adag Janssent kaptak kölcsönbe, Vietnám pedig ugyanennyi Astra Zenecát kapott ajándékba.

A cikk rámutat arra is, hogy a hivatalos áradatok szerint

egy-egy dózis a Pfizerből 15,5, az AstraZenecából 1,82, a Modernából 19, a Janssenből 8,5, a Szputnyikból 9,95, míg a Sinopharmból 31,5 euróba kerül.