Sneider: Az általánosítást minden esetben kerülni kell!

"Elfogadhatatlan, ha olyanok is könnygázt szívnak, ütést kapnak, vagy akár verbális agresszió áldozataivá válnak, akik pusztán a mérkőzést kívánták megtekinteni."

Sneider elfogadhatatlannak és általánosítónak nevezte a Fővárosi Főügyészség azon közleményét, amelyet egy másik sporteseményt megelőzően adtak ki (az Újpest-Ferencváros előtt - a szerk.), utalva a magyar-román EB-selejtező kapcsán történtekre.

A totalitárius diktatúrákra jellemző ez az általánosítás. A pártállamban például bevett volt a kuláklistázás, a klerikális reakciózás és más egyéb címkézés. Úgy látszik, ha változnak is az idők, a régi reflexek ismét előjönnek. Csak ma már nem a jampec, a galeri a rendszerellenes, hivatalból üldözendő elem, hanem a szurkoló. Sneider szerint a rendőrök megdobálása, de adott esetben az ártatlanul elszenvedett rendőri erőszak sem maradhat következmények nélkül, azonban az általánosítást minden esetben kerülni kell. Ha elő is fordul jogsértés egyes rendőrök részéről, az egész állományt nem szabad ezek alapján megítélni. Ahogy több ezer szurkolót sem kellene minősíteni pár tucat rendbontó tette alapján.

A Jobbik politikusa „Lesz-e következménye az egész testületet hátrányosan érintő rendőri megnyilvánulásoknak?” címmel intézett írásbeli kérdést Pintér Sándor belügyminiszterhez, két felvételt is figyelmébe ajánlva. Az egyiken az N1TV munkatársát a rendőr az alábbi szavakkal illeti:

Ne minket fotózzál, most mit filmezgetsz? A jó kurva anyádat! (10:08-10:14-ig)

[video:https://www.youtube.com/watch?v=7EWRYLyrCmo]

A másik felvételen egy magányosan üldögélő, semmiféle jogellenes magatartást nem tanúsító személyt lefújnak könnygázspray-jel a rendőrség munkatársai (0:09-0:13-ig):

[video:https://www.youtube.com/watch?v=fKj_21kw3h8]

Pintér Sándor válaszában kifejtette: a videofelvételeken látható, illetve hallható megnyilvánulásokkal kapcsolatban a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatósága vizsgálatot folytat, az ügy részleteiről azonban nem adott tájékoztatást.