Sneider Tamás rágalmazása miatt felelhet Ujhelyi István

Az Európai Parlament felfüggesztette az MSZP európai parlamenti képviselőjének mentelmi jogát.

Frissítés:

Portálunk megkeresésére Sneider Tamás így kommentálta az ügyet:

Ujhelyi szemlátomást nem tudja elviselni,

hogy mintegy 25 évvel ezelőtt megütöttem egy maffiózót, ezért a lejáratásom céljával olyan súlyos valótlanságokat nyilatkozott, amelyekért felelnie kell. Az általam vezetett, hivatalosan működő Nemzeti Ifjak Egyesülete nyilvánosan hirdetett programjában - Ujhelyi hazugságaival szemben - éppen a bűnöző életmódot folytató családok maffiája elleni fellépést hangsúlyoztuk.

 

A szocialista politikus azért sem értheti, hogy miért jogi eszközökkel kívánok elégtételt venni, lévén a szocialisták más módszerekhez vannak szokva. 1956 hatvanadik évfordulóján szembesítenünk kell Ujhelyit és bűntársait, hogy Magyarország nem kér a diktatúrákból. Sem a vörös csillagosból, sem a szegfűsből, sem a narancsosból, sem semmilyen másból!

Alább olvasható a Sneider által működtetett egyesület említett programja:

Korábban írtuk:

A javaslatról kézfeltartással szavaztak az Európai Parlament képviselői. Ujhelyi István mentelmi jogának felfüggesztését a Pesti Központi Kerületi Bíróság kezdeményezte tavaly, miután Sneider Tamás, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke feljelentést tett ellene rágalmazás miatt a képviselőnek az ATV 2014. április 25-i Egyenes beszéd című műsorában tett, rá vonatkozó kijelentései miatt.

Sneider szerint a szocialista politikus "hazugságok terjesztésével" őt "fasisztoid, fajgyűlölő személynek", önmagát viszont a rasszizmus elleni küzdelem harcosának állította be.

Az EP jogi bizottsága azért javasolta a mentelmi jog felfüggesztését, mert a szóban forgó kijelentések még azelőtt hangzottak el, hogy Ujhelyi Istvánt a 2014. évi európai parlamenti választásokon képviselővé választották volna. A szakbizottság álláspontja szerint ebben az időben Ujhelyi jogi védelmét még a magyar törvényhozás képviselőire érvényes jogszabályok garantálták, ezért az EP nem illetékes az ügyben.

A történtekre reagálva Ujhelyi István azt közölte, hogy vitatja az EP jogtechnikai érvelését, a jobbikos képviselő által kifogásolt véleménye azonban továbbra is változatlan.

"Minimum furcsának találom, hogy egy rasszista indíttatású, erőszakos bűncselekményért felfüggesztett börtönre ítélt közszereplő jogi eszközökkel kíván tőlem elégtételt venni. Továbbra is fenntartom azon véleményemet, hogy egy szélsőséges párt, szkinhedmúlttal vádolható tagja nem lehet közjogi méltóság. Sokatmondó, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében ez a mai napig így van"

- írta közleményében a képviselő.

Sneider Tamás közleményben is reagált Ujhelyi újabb kirohanására

„Ujhelyi István újfent hazudott. Közleményében azt állítja a volt állampárti utód, hogy azért pereltem be, mert azt mondta rólam, fasisztoid, rasszista személy vagyok. A helyzet az, hogy bár Ujhelyi képviselő úrral ellentétben én sok cigány embernek adtam már munkát életem során, de ettől nyugodtan tarthat rasszistának. Amint én is nyugodtam tarthatom a 100 millió áldozatot követelő, kommunista eszmékkel egyetértő, azt támogató személynek vagy az ország szétrablásában, tönkretételében résztvevő államtitkárnak. Ez valóban belefér a szabad véleménynyilvánítás kategóriájába. Állításával ellentétben viszont nem ezekért kell felelnie a bíróságon. Azért kell felelnie, mert politikai haszonszerzést keresve az állította, hogy én olyan nyilatkozatot tettem, miszerint baseballütőkkel vertem embereket. Azért kell, mert azt állította, hogy maffiaszerű szervezetet vezettem gyerekfejjel. Nos, ezeket kellene bizonyítania az „ártatlan, szegény, meggyötört”, de gyűlöletkeltésben jelesre vizsgázó képviselő úrnak a bíróságon. Sok sikert kívánok hozzá!”

Az EP szabályai értelmében az EP tagjait megbízatásuk ideje alatt semmilyen módon nem lehet felelősségre vonni nézeteik, véleményük, kijelentéseik miatt, erről a mentelmi jogukról le sem mondhatnak. Magyarországon az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi joguk van a magyar EP-képviselőknek. Ujhelyi István 2014. július 1-jén lett hivatalosan EP-képviselő.