A spanyol kormányfő népszavazást tartana a katalán autonómia alapokmányáról

Katalónia az egyetlen, ahol a jelenleg érvényben lévő helyi alapokmányt nem erősítették meg népszavazáson.

A szocialista politikus kifejtette: Spanyolország autonóm közösségei közül Katalónia az egyetlen, ahol a jelenleg érvényben lévő helyi alapokmányt nem erősítették meg népszavazáson.

Ennek oka, hogy a 2006-ban elfogadott dokumentum bizonyos részeit - például azt, amely kimondta, hogy a katalán külön nemzet Spanyolországban - a spanyol alkotmánybíróság 2010-ben megsemmisítette.

Pedro Sánchez szerint az "anomáliának" népszavazás vethetne véget, amely azonban

nem szólhat a függetlenségről, kizárólag az autonómia megerősítéséről.

"Nem a függetlenség forog kockán, hanem az együttélés"

- értékelte a politikus az autonóm közösségben kialakult helyzetet, hangsúlyozva, hogy a függetlenséget támogató katalán kormánynak Katalónia "másik felével" kell párbeszédet indítania.

"Katalóniának Katalóniával kell beszélnie"

- jegyezte meg, utalva a térség politikai megosztottságára, és figyelmeztetett arra, hogy nem szabad újra elkövetni a tavaly őszi hibákat, a sebek elmélyítése helyett azok begyógyítására kellene törekedni.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a központi kormány számára fontos a megkezdett párbeszéd folytatása a katalán vezetéssel.

A katalán vezetés "forró őszt" ígért, de hogy ez pontosan mit is jelent, arra Quim Torra katalán elnök kedd esti beszédéből várható majd válasz, amelyet a barcelonai nemzeti színházban tart.

A helyi sajtó szerint nem kizárt, hogy ultimátumot készül adni a spanyol kormánynak: vagy beleegyeznek egy függetlenségi referendum megrendezésébe, vagy a helyi kormány folytatja az engedetlenséget az állammal szemben és az egyoldalú elszakadás előkészítését.