Ha a spanyol politikán múlik, nem lesz független Katalónia

Teljes támogatásáról biztosította ebben a kérdésben a spanyol konzervatív kormányt a legnagyobb spanyol ellenzéki erő, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára.

Pedro Sánchez a nap folyamán rövid megbeszélést folytatott Mariano Rajoy miniszterelnökkel, amelynek végén a szocialista vezető Twitter-üzenetében azt írta:

"Felelősség a törvény védelmében, de azzal a meggyőződéssel, hogy a párbeszéden és az akaratok összességén keresztül találunk megoldást."

Mariano Rajoy, sapanyol miniszterelnök Twitteren azt írta:

elégedett az alkotmányos rendet védő pártok egységével.

"Ami nem törvényes, az nem demokratikus"

- fogalmazott a kormányfő, aki madridi sajtótájékoztatóján többször hangsúlyozta:

a katalán referendumot nem fogják megrendezni.

A spanyol kormány az alkotmánybírósághoz fordult a katalán önrendelkezési népszavazás kiírása, illetve a referendum megrendezését szabályozó törvény miatt, a miniszterelnök  elmondta: az alkotmánybíróságtól ezen döntések megsemmisítését kérték, valamint azt, hogy az ítélethozatalig függessze fel a kifogásolt jogszabályokat.

Mariano Rajoy szerint a spanyol kormány védi a jogállamiságot, amely "együttélésünk és szabadságunk garanciája".

A miniszterelnök tájékoztatója előtt az illegális önrendelkezési népszavazás összehívása miatt büntetőeljárás kezdeményezését jelentette be a katalán kormány tagjai ellen a spanyol főállamügyész.

Carles Puigdemont, katalán elnök szerda éjjel írta ki a katalán önrendelkezési referendumot október 1-ére, amelynek kérdése arra irányul, hogy Katalónia elszakadjon-e Spanyolországtól.

A katalán elnök kiírta a függetlenségi népszavazást

A helyi parlament épületében tartott eseményen részt vett a katalán autonóm kormány összes tagja, és mindnyájan aláírták a népszavazás kiírásáról szóló dokumentumot."Ez a nagy remény pillanata" - fogalmazott az aláírást követő sajtótájékoztatón Carles Puigdemont.Rövid beszédében hangsúlyozta: senkinek sincs hatalma, hogy elvegye a döntés jogát. "Nem hagyjuk magunkat megfosztani a demokráciától.

A katalánok nem adják föl

A katalán kormány viszont továbbra is gőzerővel készül a népszavazásra, amelynek weboldalát is elindította. A www.referendum.cat oldalon önkénteseket is toboroznak, akik segédkeznek az esemény lebonyolításában.

Nyilvánosságra került a szavazólap is, amelyen mindössze egy kérdés szerepel:

"Akarja, hogy Katalónia önálló állam legyen köztársaság formájában?"

A katalán kormány együttműködésre kérte Katalónia polgármestereit, és 48 órát adott nekik, hogy eldöntsék: készek-e biztosítani a megszokott szavazóhelyiségeket az önrendelkezésről szóló október 1-i népszavazásra.

Carles Puigdemont kormánya egyértelműen győzelemre készül a spanyol állam által illegálisnak tartott referendumon.

Az autonóm parlamentben már tart Az elszakadási törvényként emlegetett, de hivatalos nevén A jogi átmenet és a köztársaság létrehozásának törvényének vitája, amely akkor lép életbe, ha az október 1-re tervezett referendumon a független Katalóniára szavazók kerülnek többségbe.

A katalán függetlenségi pártok "expressz gyorsasággal" még ezen a napon el akarják fogadtatni a törvényt, hogy október 2-tól már az biztosítsa a jogi kereteket a függetlenségét egyoldalúan kinyilvánító Katalóniában, egészen addig, amíg megtartják az új, alkotmányozó katalán nemzetgyűlés létrehozására irányuló választásokat, és kidolgozzák az új állam alkotmányát.