A spanyolok 344 ezer adagot vásárolnak a Pfizer koronavírus elleni tablettájából

A spanyolok 344 ezer adagot vásárolnak a Pfizer koronavírus elleni tablettájából

Spanyolország januárban 344 ezer dózist vásárol a Pfizer gyógyszergyár koronavírus elleni tablettájából - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.

Az MTI tudósítása szerint a spanyol kormányfő a Cadena Ser rádiónak adott interjúban emlékeztetett:

a Plaxovid nevű gyógyszer a vizsgálatok szerint 88 százalékkal csökkenti a fertőzötteknél annak esélyét, hogy állapotuk romlása miatt kórházi kezelésre legyen szükségük.

Pedro Sánchez beszámolt arról is, hogy az otthon végezhető antigén tesztek kiskereskedelmi árának szabályozására készül a kabinet, hasonlóan ahhoz, ahogy korábban árplafont vezettek be a maszkok és a kézfertőtlenítők esetében is.

A 20 minutos című lap által közölt európai körkép szerint Spanyolországban átlagosan 5-10 euróért kaphatók a tesztek a patikákban, ám a karácsonyi ünnepek előtt jelentősen megugrott a kereslet, több helyen készlethiány alakult ki.

A madridi gyógyszerész kamara hívta fel a figyelmet arra, hogy az interneten 20 euróért árulják a teszteket, ami ráadásul illegális, mert forgalmazásuk kizárólag a gyógyszertáraknak engedélyezett.

A miniszterelnök megerősítette az El País című napilap értesülését, miszerint az influenzafigyelő szolgálathoz hasonló rendszert terveznek kialakítani a koronavírus esetében is. A kijelölt háziorvosok és kórházak bevonásával létrejövő hálózat működésének tesztelése már megkezdődött.

Spanyolországban a téli szünet után hétfőn indultak újra az iskolák jelenléti oktatással. Az oktatási intézményekben bel- és kültéren egyaránt kötelező a maszkviselés, a legalább másfél méteres távolságtartás, valamint a gyakori kézfertőtlenítés és szellőztetés.

Az egészségügyi minisztérium ajánlása szerint akkor lehet elrendelni egy teljes osztály otthonmaradását és távoktatását, ha legkevesebb öten fertőzöttek. A madridi tartományban már három fertőzött tanuló esetében meghozható ez a döntés. Katalóniában ha egy diák fertőzött, minden osztálytársának ingyenes antigén tesztet biztosítanak.

Az 5 és 11 év közöttiek oltása december 15-én vette kezdetét, a vakcina első adagját eddig a gyerekek 34,9 százaléka kapta meg. A központi kormány célkitűzése, hogy a február 7-én kezdődő héten elérjék a 70 százalékot ebben a korosztályban. A 12-18 évesek 90 százaléka már két dózissal védett.

A spanyol egészségügyi minisztérium hétfő esti jelentése szerint továbbra is emelkedik a fertőzöttek száma. A legutóbbi, pénteken közölt összesítéshez képest több mint 292 ezerrel nőtt a regisztrált esetek száma. Az elmúlt két hét átlagában százezer emberből háromezren lettek fertőzöttek.

Kórházi ellátásra több mint 16 ezren szorulnak, ami a rendelkezésre álló ágyszám 13,4 százalékát jelenti. Az intenzív osztályokon 23,58 százalékos ez az arány 2200 Covid-beteggel. A járvány az elmúlt egy hétben 331 halálos áldozatot követelt az országban.