Hoppá! Visszanyesik a sport taóját!

De legalább stadionfűtésre is költhetik.

2019/20-ban legfeljebb 50 milliárd forint fordítható látványcsapatsportok támogatására a társasági adóból (tao) – ez derül ki a Magyar Közlöny december 27-i számából, melyre a 24.hu bukkant rá. A portál emlékeztet, 2017-ben 93,6, 2016-ban pedig rekordösszegű, 113,2 milliárd forint az államkassza helyett futball-, jégkorong-, kézilabda-, kosárlabda-, röplabda- és vízilabdaklubokhoz folyt be.

A rendelet újdonságokat is tartalmaz. Egyrészt az egyes szövetségek fejlesztési tervüket benyújtják az Emmihez, ami február 15-ig meghatározza, melyik sportág mekkora összeget kaphat a keretből. Ugyanakkor könnyítést jelent, hogy a „tao 2” néven emlegetett pénz már sportcélú ingatlanok üzemeltetésére is fordítható lesz. A 24.hu megjegyzi, ez a rendelkezés valószínűleg ellentétes az uniós versenyjoggal, a közösségi szabályok tiltják a piaci szereplők ilyen típusú közvetett állami támogatását.

Szigorodik a tao sportcélú felhasználásának ellenőrzése is. Tilos lesz ezentúl támogatás keretében közvetítőket igénybe venni, illetve ingatlanfejlesztés esetén 15 százalékos költségnövekedés alatt is kérhetik a szövetségek igazságügyi szakértő bevonását.