Maratoni, ötórás döntő után Djoković győzött Wimbledonban

Maratoni, ötórás döntő után Djoković győzött Wimbledonban

A világelső Novak Djoković ötödször nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyes versenyét, legyőzte a nyolcszoros bajnok Roger Federert.

A világelső Novak Djoković ötödször nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyes versenyét, mivel a vasárnapi döntőben két meccslabdát hárítva legyőzte a nyolcszoros bajnok Roger Federert.

A világelső és címvédő Djoković 25. Grand Slam-döntőjére készült, ebből ötöt a brit fővárosban vívott, és csak egyszer maradt alul. A Wimbledonban másodikként rangsorolt, hússzoros Grand Slam-bajnok Federer 12. alkalommal játszhatott finálét a Church Roadon, eddigi mérlege nyolc győzelem és három vereség volt.

Ami kettejük párharcát illeti, a korábbi 47 találkozójuk alapján Djoković vezetett 25-22-re, GS-mérkőzéseken 9-6-ra, füvön pedig 2-1-re. Érdekes, hogy szettekből ugyanakkor Federer nyert többet (70-67), aki 2015-ben tudta legutóbb legyőzni riválisát, s azóta négyszer kikapott tőle.

A 48. csata a várt csúcsteniszt hozta, nemigen tudták egymást megszorítani a felek, a 37 éves svájci egyszer jutott bréklabdához, de kihasználatlanul hagyta. A rövidítésben Federer 5-3-nál két labdára volt a szettől, de a hátul stabilabb szerb sorozatban négy labdamenetet nyerve fordított, és 62 perc elteltével szettelőnybe került. (7:6)

A folytatásban a sokat rontó Djoković váratlanul simán elvesztette az adogatását, majd 3:0-nál az agresszívabb svájci már dupla brékelőnyben volt. A széteső Djoković egyszer még hozta a szerváját, majd 1:5-nél a következőt semmire, kettős hibával elbukta, így a bázeli klasszis 24 perc alatt kiegyenlített. (1:6)

A harmadik játszmában a 32 éves szerb néhány megnyert hosszú labdamenet révén összeszedte magát, de továbbra sem jutott el bréklabdáig. Federernek 5:4-nél fogadóként szettlabdája volt, de ellenfele néhány remek szervával kijött a szorításból. A finálé második rövidítésében Djoković hibátlanul játszott, míg feszültebbnek tűnő ellenfele sorra ütötte a hálóba a labdákat. Federer 1-5-ről még feljött 4-5-re, de fordítani már nem tudott. Djoković 2 óra 15 perc elteltével úgy vezetett 2-1-re, hogy egyetlen bréklabdája sem volt. (7:6)

Újabb fordulatként a negyedik játszmában a nyolcszoros bajnok svájci 2:2-nél elvette ellenfele adogatását, majd egy újabb brékkel 5:2-re elhúzott. Federer egy 35 (!) ütéses labdamenet végén hárította Djoković első bréklabdáját, de a másodikat már nem tudta. Ezzel együtt a következő lehetőségnél már könnyedén kiszerválta a szettet, így három óránál jöhetett az ötödik, utolsó játszma. (4:6)

Ebben Federer 1:2-nél három bréklabdát hárított, de 2:3-nál már nem sikerült neki, így az ismét alig rontó Djoković került lépéselőnybe, csakhogy a svájci rögtön visszabrékelt. Innentől újra nyílt lett a meccs, mindketten extra megoldásokat mutattak be, majd Federer egy kereszt elütéssel 7:7-nél brékelte riválisát. Ezután a bajnoki címért szervált, de két mérkőzéslabdát is elpuskázott, így tovább haladtak fej fej mellett egészen 12:12-ig, amikor következett az idén bevezetett szabálynak megfelelően az ötödik szettet lezáró rövidítés. Ebben újra a szerb volt higgadtabb, így 4 óra 59 perc elteltével – minden idők leghosszabb wimbledoni döntője után – ő ünnepelhetett. (13:12)

Az immár 16-szoros Grand Slam-bajnok és 75-szörös tornagyőztes Djoković 2011, 2014, 2015 és 2018 után ötödször diadalmaskodott Wimbledonban, és trófeája mellé 2,35 millió fontot (853 millió forint) kapott.

Eredmény (férfi egyes, döntő):

Novak Djoković (szerb, 1.)–Roger Federer (svájci, 2.): 7:6 (7-5), 1:6, 7:6 (7-4), 4:6, 13:12 (7-4)