Szabadon hömpölyög az emberáradat a görög-macedón határon

Itthon pedig tegnap este a Keletiben kezdtek "ülősztrájkba" az illegális bevándorlók.

A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint a rohamrendőrök nem nagyon igyekeztek lelassítani a főleg a Közel-Keletről érkezők áradatát.
   
Macedónia csütörtökön kihirdetette a rendkívüli állapotot és lezárta határát a bevándorlók előtt. Naponta kétezren érkeznek, hogy Szerbián át elérjék a belső határok nélküli schengeni övezetet.
   
A helyi hatóságok szombat reggel pótlólagos vasúti kocsikat is forgalomba állítottak, hogy felgyorsítsák a migránsok áthaladását az országon - írta a Tanjug szerb hírügynökség.
   
Egy magát megnevezni nem kívánó szerb kormányzati tisztviselő elmondta, hogy éjfél után lépte át a macedón-szerb határt az első, mintegy 200 főből álló csoport. Több mint ötezer újonnan érkező van. Ez az eddigi legnagyobb, egy napon érkezett tömeg. Hosszú sorokban várakoznak arra, hogy foglalkozzunk velük - tette hozzá.
   
Macedónia korábban azzal vádolta meg Görögországot, amellyel amúgy is feszült a viszonya, hogy segíti az illegális bevándorlókat útjukban az északi határ felé. Macedónia ugyanakkor nem képes befogadni ekkora emberáradatot.

Migránsok bénították meg a Keleti pályaudvart

Illegális bevándorlókat szállítottak le egy Nyugat-Európa felé tartó vonatról, akik "ülősztrájkba" kezdtek.

Több órás késéssel tudott csak elindulni egy München felé tartó vonat szombat este a Keleti pályaudvarról, miután a rendőrök több mint 150, érvényes menetjeggyel rendelkező menekültet szállítottak le a szerelvényről, mert nem voltak papírjaik - írta a nol.hu. A rendőröket azután hívták ki a vonathoz, hogy ott rongálás történt.


A vonatról leszállított illegális migránsok egy része tüntetőleg leült a peronra. A Migration Aid nevű szervezet közlése szerint a helyszínre a rendőrség által segítségül hívott önkéntes tolmácsoknak sikerült a tömeget megnyugtatni. A nol.hu cikke szerint az egyik tolmács azt mondta: „Nem akarnak elmenni, szentül meg vannak győződve arról, hogy le lesznek lőve, vagy vissza lesznek toloncolva oda, ahonnan jöttek.”

Több órás késéssel tudott csak elindulni egy München felé tartó vonat szombat este a Keleti pályaudvarról, miután a rendőrök több mint 150, érvényes menetjeggyel rendelkező migránst szállítottak le a szerelvényről, mert nem voltak papírjaik - írta a nol.hu. A rendőröket azután hívták ki a vonathoz, hogy ott kisebb rongálás történt.

A vonatról leszállított bevándorlók egy része tüntetőleg leült a peronra. A Migration Aid nevű szervezet közlése szerint a helyszínre a rendőrség által segítségül hívott önkéntes tolmácsoknak sikerült a tömeget megnyugtatni. A nol.hu cikke szerint az egyik tolmács azt mondta: „Nem akarnak elmenni, szentül meg vannak győződve arról, hogy le lesznek lőve, vagy vissza lesznek toloncolva oda, ahonnan jöttek.”

A vonat - amely a Migraton Aid szerint Zürichbe, a nol.hu szerint pedig Münchenbe tartott - végül csak hajnali egy óra után tudott elindulni, miután rendőrök szálltak fel az addig üres kocsiba, hogy csak jegy- és útlevél-ellenőrzés után engedjék fel az utasokat a vonatra - írta a nol.hu.