A Jobbik jelöltje szerint Dél-Békés jobbat érdemel, mint a Fidesz

Dr. Szabó Ervin a térség felzárkóztatásáért tenne az Országgyűlésben. Interjú.

Az ügyészség szerint csaknem 1 milliárd forint kárt okozott Simonka György volt cége, a magyar Termés Tész Kft., a kormánypártok mégis őt indítják az országgyűlési választáson. Mit tapasztal, hogyan viszonyulnak ehhez a botrányhoz a választópolgárok?

Az itt élők nem érzik képviselőjüknek Simonka Györgyöt, aki nemcsak hogy a választókerületben nem lakik, de soha a két éves ciklusa alatt nem szólalt fel értük, nem adott be egyetlen egy indítványt sem, illetve nem tartott fórumot, ahol megoszthatták volna vele a megélhetési nehézségeiket.

Simonka György nevét hallva szinte mindenkinek különböző bűncselekmények gyanúja, mutyik ugranak be, így nagyon kevesen vannak, akik ne azt gondolnák, hogy Dél-Békés jobbat érdemel a jelenlegi képviseletnél.

Az elmúlt hetekben gyanús ajánlóívek miatt tettek feljelentést, de azzal kapcsolatban is kifogással éltek a helyi választási bizottságnál, hogy csak Simonka György népszerűsítésének engedett teret az orosházi önkormányzati lap. Látszik, hogy a rendszerváltás óta az eddigi legdurvább választási kampány zajlik. Mire lehet még számítani?

Simonka György számára ez a választás arról szól, hogy tovább tudja-e folytatni öncélú politizálását és meg tudja-e őrizni mentelmi jogát. A létéért küzd, ezért egy olyan embertelen kampányt folytat ellenem, melynek keretében nem kíméli sem a családomat, sem a gyermekeimet, illetve a közel két évtizede folytatott ügyvédi tevékenységemet sem.

Az emberek azonban nem Simonka György hazugságaira kíváncsiak, hanem arra, hogy mit kívánna tenni az elmúlt években az ország legelmaradottabbá vált térségének felzárkóztatásáért. A vitáinknak is erről, vagyis programjaink ütköztetéséről kellene szólnia.

A nemrégiben már nyilvánosan elérhető kireszavazzunk.hu adatai szerint Ön a legesélyesebb ellenzéki jelölt a választókerületében. A 2014-es eredmény alapján a Fidesz-KDNP volt a nevető harmadik, a Jobbik és a baloldali összefogás szinte ugyanolyan eredményt értek el, de lényegében megosztották az ellenzéki szavazatokat. Mi a helyzet most? Maga mögé tudja állítani az ellenzéki szavazókat, mint a legerősebb jelölt?

Azt tapasztalom, hogy ebben a választókerületben mindenki számára egyértelmű, hogy én vagyok az, aki képes legyőzni Simonka Györgyöt. 2014 óta politizálok, azonban eddigi életemmel, valamint önkormányzati képviselőként végzett tevékenységemmel bebizonyítottam azt, hogy hiteles jelölt vagyok, és az általam indítványozottak mind az itt élők jobblétéért, a mélyszegénység felszámolásáért – és nem úgy, mint a jelenlegi képviselő munkája, öncélúan - történtek. Az én politizálásom ideológiai kötöttségektől mentesen, mindenkihez szól, mely valóban a társadalom valamennyi rétegéhez, párthovatartozástól függetlenül el is jutott.

A kormánymédia folyamatosan azzal támadja a Jobbikot, hogy lepaktált az MSZP-vel és a DK-val. Van egyeztetés koordinációról vagy visszalépésről a választókerületben?

Ebben a választókerületben a baloldali érzelmű lakosok is bizalommal fordulnak és támogatásukról biztosítanak, hiszen ismertté váltam szociális érzékenységemről, mely teljességgel összeegyeztethető a jobboldali értékrenddel. Én magam egy keresztény, konzervatív ember vagyok, pártideológiáktól mentesen. Ezidáig nem történt javamra, mint a legesélyesebb ellenzéki jelölt javára visszalépés, és nem érkezett hozzám megkeresés eseteleges koordinációról sem.

A kireszavazzunk.hu kutatási eredményei szerint az egyik legsúlyosabb probléma a választókerületben a hatalmas munkanélküliség, de a legfontosabb témák közé tartozik az egészségügy helyzete, a közbiztonság kérdése és az utak minősége is. Mit tud majd tenni ezekben az ügyekben, ha megválasztják képviselőnek?

Ebben a választókerületben jelen vannak az országunkat sújtó általános problémák, de talán itt hatványozottabban. Leginkább térségünket sújtja a fiatalok elvándorlása, a lakosság elöregedése, az itt élők kilátástalansága. Úgy gondolom, hogy az országos programtól eltérő prioritások mentén, speciális intézkedések alkalmazásával kell felzárkóztatni a térséget. A mezőgazdaságból élők helyzetét javítani kell, hiszen jelentős számú lakosság kíván ebből megélni, de elengedhetetlen az utak állapotának, illetve a háziorvosi rendszernek, az ügyeleti kérdésnek a javítása, megoldása is.

Legfontosabb feladatomnak a mélyszegénységben élők helyzetének javítását, a rászorulók megsegítését tekintem, melyhez elengedhetetlen egy új szociális rendszer kiépítése és az öregségi nyugdíjminimum jelentős megemelése.