Bűnösnek mondta ki a bíróság Szikszai Pétert és Toót-Holló Tamást, a Magyar Nemzet főszerkesztőjét

Bűnösnek mondta ki a bíróság Szikszai Pétert és Toót-Holló Tamást, a Magyar Nemzet főszerkesztőjét

Mint arról június elején beszámoltunk, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke jogerősen is pert nyert "Orbán kedvenc gyűlöletkeltője, Szikszai Péter és a Magyar Nemzet ellen". A bíróság kimondta, hogy a kormánylap megsértette az ellenzéki politikus emberi méltóságához és jó hírnévhez való jogát, amikor egy cikkükben „organizmusnak” és „biológiai fegyvernek” nevezték. A kártérítésen túl a bíróság kötelezte a lapot a cikk végleges online eltávolítására, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

Jogerősen is pert nyert Szabó Tímea Szikszai Péter és a Magyar Nemzet ellen

Mint arról tavaly októberben beszámoltunk, a Fővárosi Törvényszék első fokon kimondta, hogy a Magyar Nemzet, pontosabban az azt tulajdonló Mediaworks Hungary megsértette a Párbeszéd társelnökének, Szabó Tímea emberi méltóságát és a jó hírnévhez való jogát, a bíróság pedig kötelezte az újságot az online cikk végleges eltávolítására, amire korábban még soha nem volt példa.

Szabó szerda este közölte Facebook-oldalán, hogy

a bíróság bűnösnek mondta ki Szikszai Péter kormánypárti médiamunkást és Toót-Holló Tamást, a Magyar Nemzet főszerkesztőjét becsületsértés vádjában.

"A Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon kimondta: a „Zummer Fülöp” álnéven írt cikk írója és az azt jóváhagyó főszerkesztő megfosztottak emberi mivoltomtól, és a cikk messze túlment azon, amit közszereplőként el kell viselnünk. A bíróság szerint az írásnak szinte semmi köze nem volt a képviselői munkámhoz, az öncélú gyalázkodáson túlmenő tartalma alig volt kivehető. A cikk kizárólag arra szolgált, hogy engem egy kiirtandó állati faj szintjére alacsonyítson. A bíróság egy év próbára bocsátást szabott ki Szikszaira és Toót-Hollóra" - írja posztjában a Párbeszéd társelnöke.


Szabó megjegyezte, "fontos ítélet és üzenet ez a gyűlöletkeltő kormánypártoknak és az őket kiszolgáló lakájmédiának egy évvel a választás előtt. A bíróság azt üzeni, hogy eddig és ne tovább! Lehet egymás munkáját kritizálni, egymásról véleményt mondani, azonban, ahogy azt az Alkotmánybíróság is kimondta korábban: a szólásszabadságnak igenis van határa".

Az ellenzéki politikus arra is felhívta a figyelmet, miként érvelt Szikszai és Toót-Holló a tárgyaláson: saját megfogalmazásuk szerint ők a „Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése” című cikket pusztán egy gúnyos szatírának szánták.