A jobb hiányszakmákban már itthon sem lehetetlen a havi egymilliós fizetés

A jobb hiányszakmákban már itthon sem lehetetlen a havi egymilliós fizetés

Akkora bérrobbanás zajlott le Magyarországon, hogy bizonyos szakmákban gyakorlatilag már utolérték a keresetek a német fizetéseket - írja pénteki számában a Világgazdaság.

Karácsony Zoltán, a HRPortal álláspiaci szakértője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy egy német szakmunkás havi szinten nettó egymillió forintot kereshet, ekkora bevételre pedig hazánkban már egy katás vállalkozó is szert tehet – ha hiányszakmában dolgozik és jól teljesít.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke árnyalta a képet, szerinte német fizetésekről még nincs szó, de azt elismerte, hogy nagyon megnőttek a bérek az elmúlt években, köszönhetően a munkaerőhiánynak.

Az érdekképviseleti vezető szerint a munkaerőhiány mint trend nem is fog enyhülni a jövőben, sőt a háborús helyzet rendeződésével még súlyosbodhat is a helyzet, ha a hazánkban dolgozó ukrán vendégmunkások hazamennek az országukat újjáépíteni.

Mindenesetre a nyugati és az itthoni bérek közötti szakadék egyre kisebb, emiatt pedig megindulhat a külföldön dolgozók hazaáramlása, főleg, ha a világgazdaságban is problémák jelentkeznének.

A leginkább az építőiparban tapasztalható súlyos munkaerőhiány egyébként rengeteg csalót is bevonzott a rendszerbe, akik magukat szakemberként kiadva jellemzően festéssel, tetőfedéssel, vagy burkolási munkákkal verik át a gyanútlan megrendelőket. Ezeket a feladatokat valójában nem képesek elvégezni, a pénzzel pedig - főleg szerződés hiányában - garanciális javítások nélkül felszívódnak, maguk mögött hagyva több százezer forintnyi rosszul felhasznált alapanyagot.