A szakszervezetek sem javasolják az április 19-i iskolanyitást

A szakszervezetek sem javasolják az április 19-i iskolanyitást

Az öt szakszervezeti szövetség közös nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány miatt a gyerekekre is veszélyes az óvodák és az általános iskolák kinyitása. 

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a LIGA Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) eljuttatta a közös állásfoglalást az Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi).

A dokumentumban hivatkoznak a Pedagógusok Szakszervezetének felmérésére amely egyebek mellett megállapítja, hogy a pedagógusok 81 százaléka egyáltalán nem, vagy inkább nem érezné biztonságban a tanítványait jelenléti oktatás mellett, 87 százaléka pedig még nagyon korainak tartja az oktatási-nevelési intézmények újranyitását.

A nyilatkozatot aláírók álláspontja szerint ez - a járvány jelenlegi adatai alapján - meggyőző érv a további zárva tartás mellett. A gyermekek felügyeletét az oktatási-nevelési intézményekben továbbra is biztosítani kell - emelték ki. Felhívják a figyelmet arra is, hogy nincsenek külön szülők és külön munkavállalók, a társadalom bérből és fizetésből élő tagjainál egyszerre jelentkezik a járvány veszélye, a gyermekek biztonságos és alapos oktatásának igénye és a törekvés munkahely megőrzésére.

Ezért az oktatási intézmények zárását vagy nyitását sem lehet elválasztani a munkaerőpiaci szabályzóktól, az állam munkaerőpiaci szerepvállalásától a jelenlegi helyzetben sem

- írták.

A szakszervezetek utaltak az Emmi korábbi nyilatkozatára, amely szerint jelenleg az óvodai ellátásban a gyermekeknek mindössze 6-8 százaléka, míg az általános iskolás korú gyermekeknek alig 1 százaléka igényelné az óvodai és iskolai felügyeletet. Az érdekképviseletek szerint üdvözölendő és helyes lépés, hogy a kormány a 9-11. évfolyamon a távoktatás fenntartása mellett döntött. 

A jelenléti nevelés-oktatási feladatok ellátása ugyanakkor a járványügyi szakemberek és a mindennapi tapasztalatok alapján az óvodákban és az általános iskolákban sem indokolt 

- áll az öt szakszervezet közös nyilatkozatában.