Szándékosan halálra gázolta a háromlábú macskát egy nő Hatvanban, ezért akár börtönbe is kerülhet

Szándékosan halálra gázolta a háromlábú macskát egy nő Hatvanban, ezért akár börtönbe is kerülhet

Összeveszett gazdájával, ezért döntött úgy, hogy megöli az állatot. Obszcén szavak kíséretében a gázra lépett, és szándékosan áthajtott a bicegő cicán, majd szó nélkül elhagyta a helyszínt.

A rendőrség által lefolytatott nyomozás adatai szerint tavaly, egy októberi délutánon a vádlott Hatvan külvárosában hazafelé tartott a személygépkocsijával, amikor észlelte, hogy előtte, az úton sántikálva halad át egy macska, mely korábban elveszítette a jobb hátsó lábát – számolt be a Hatvani Járási Ügyészség sajtóközleménye.

Az autót vezető nő erre erőteljesen fékezett, így még éppen meg tudott állni az árokpartról előbukkanó kisállat előtt.

Mindezt látta a macska gazdája, egy asszony, aki a túloldali járdán tartózkodott. A két nő között rövid szóváltás zajlott le, melynek végén az állattulajdonos megkérte a vezetőt, hogy ne induljon tovább addig, amíg a macska át nem ér hozzá. A terhelt azonban – indulatosan a kényszerű fékezés miatt – nem hallgatott a kérésre, sőt éppen ellenkezőleg, úgy határozott, hogy elüti a cicát.

Ezért obszcén szavak kíséretében a gázra lépett, és szándékosan áthajtott a bicegő állaton, majd szó nélkül elhagyta a helyszínt. A macska az úton azonnal elpusztult.

A járművezető ellen a Hatvani Járási Ügyészség vádat emelt állatkínzás vétségének elkövetése miatt.

A Büntető Törvénykönyv két évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni azt, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak pusztulását okozza.

A járási ügyészég erre is figyelemmel a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki a szándékosságot tagadó elkövetővel szemben.

A főügyészség közjogi szakága a büntetőeljárás mikénti befejezéséhez képest vizsgálja az állattartástól való eltiltás szükségességét az ügyben.

(Címlapkép: Illusztráció, Simone Dalmeri/Unsplash)