Botrányos emlékezés Trianonra: az államtitkár ki sem merte ejteni az autonómia szót

Jobbik: "folytassunk szabadságharcot az EU-ban a székely autonómiáért!"

A Trianoni békediktátum évfordulójára emlékezve tartják a Nemzeti Összetartozás napját, ennek szellemében szólalt fel Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt Nemzetpolitikai kabinetjének a vezetője, emlékeztetve arra, hogy az országcsonkítással még ma is foglalkozni kell. Mert a következményei máig érződnek, többek között minden negyedik-ötödik magyar gyermek az elszakított területeken születik meg.

Szávay István szerint készülni kell a 100. évfordulóra, éppen ezért a Jobbik ismét benyújtja azt a korábban már lesöpört javaslatát, amely arra vonatkozott, hogy a kormánynak fel kell készítenie a nemzetközi közvéleményt arra, hogy a környező országok 2020-ban ünnepelni fogják a békediktátumot.

Minority SafePack kapcsán megjegyezte, az még önmagában kevés, kellenek a garanciák, az autonómiát nekünk kell kiharcolni. A legerősebb ellenzéki párt szerint

a tömbmagyarságnak ugyanis jár a területalapú autonómia, míg a szórványságban élőknek a kulturális: ami másoknak jár, nekünk is jár

- fogalmazott a politikus.

"Folytassunk szabadságharcot az EU-ban a székely autonómiáért!"

- szögezte le Szávay István.

Majd hangsúlyozta:

nem a Jobbikon fog múlni, a párt a magyar nemzetpolitika konstruktív támogatója lesz.

Válaszra Dömötör Csaba emelkedett, aki az Összetartozás napján többek között olyanokat vágott a jobbikosok fejéhez, hogy közelebb állnak az SZDSZ-hez, mint a nemzeti ügyekhez, sőt, még Vona Gábort is felemlegette a propaganda-államtitkár, aki szerinte "lelécelt". Azt is elmondta, hogy a Jobbik nem támogatta "szervezetileg" a kisebbségvédelmi kampányt, holott Vona Gábor már jóval korábban aláírta azt, mint Orbán Viktor.

Egy dologról nem beszélt Dömötör Csaba még véletlenül sem: ez pedig az autonómia.

Szép volt!

[video:https://youtu.be/zW4YYwJpkCo]

(Címlap- és borítókép: Szávay István - fotó: Béli Balázs / Alfahír)