Szávay: “A választási csalástól sem riad vissza a Fidesz”

A levélben való szavazással könnyű lehet visszaélni.

Szávay felszólalásában kiemelte, két komoly probléma van, melyeket a Jobbik folyamatosan hangoztat. Egyrészt az a külhoni magyar, aki egyszer regisztrál a választásokra, az onnantól kezdve tíz éven keresztül kapja a szavazási levélcsomagot. És ez így van akkor is, ha közben meghal, de halálát családtagjai nem jelzik a magyar államnak. Sőt, ha egy már elhunyt személy szavazatát levélben valaki visszaküldi, azzal újabb tíz évre meghosszabbodik a regisztráció.

„Nyilvánvalóan nem véletlenül van ez így, ez a rendszer a Fidesznek kedvez, és ez a rendszer tág teret engedhet a választási csalás lehetőségének. Nincs kétségünk afelől, hogy ha a Fidesznek erre lehetősége lesz, akkor nem fognak Önök már ettől sem visszariadni a hatalmuk megtartása érdekében és az elszámoltatástól való félelmükben.” - húzta alá a jobbikos honatya.

Menekült magyarok a ló túloldalán

A másik probléma, hogy az Orbán-kormány teljesítménye miatt nyugatra menekült százezrek nem tudnak levélben szavazni, nekik minden alkalommal el kell utazni a sokszor több ezer kilométerre levő konzulátusra ahhoz, hogy leadhassák szavazatukat, ami súlyos diszkriminációt jelent. Szávay István szerint erre a levélszavazás kiterjesztése mellett megoldás lehetne az elektronikus szavazás bevezetése is.

A kormány részéről Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára reagált az interpellációra, érdemi választ azonban nem hallhattunk, az elektronikus szavazást például meg sem említette. Ehelyett Völner az unalomig ismert, és ezerszer megcáfolt habonyi rágalmakat sorolta ismét fel, ezeket nem is idézzük, úgyis ismeri mindenki. Aki nagyon szeretné ezredjére is hallani, annak ajánljuk a videót.

És ehhez az államtitkár hozzátette még azt is, hogy igazából a Jobbik és a többi ellenzéki párt hibája, hogy nem lett módosítva a választási eljárási törvény, a kormánypártok ugyanis kezdeményezték ezt, de a többi frakció nem volt konstruktív. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a jelenlegi szabályozást az Alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság sem kifogásolta. Sokatmondó, hogy Szávay választási csalásra készülést gyanító felvetését Völner nem utasította vissza, csak egy olyan furcsa, talán viccesnek szánt megjegyzést tett, mely szerint:

„nem javaslom, hogy holt lelkek szavazatát gyűjtsék, mert az választási csalásnak minősül”.

Szávay István viszontválaszában a kormánypártiak hangos felzúdulása közepette többször is világossá tette, az államtitkár hazudott akkor, amikor azt mondta, hogy a Jobbiknak köszönhetően nem sikerült módosítani a választási törvényt. Ugyanis épp a kormány volt az, aki nem volt hajlandó a külföldre menekült állampolgárok diszkriminációját megszüntetni, csak azért hívott össze egyeztetést, hogy a már egyébként is levélben szavazó határon túliak kapjanak volna további könnyítést, ezt pedig a Jobbik nem volt hajlandó elfogadni.

Az Alkotmánybíróság Völner által megemlített döntése kapcsán pedig megjegyezte: „Az AB kimondta azt, hogy a törvényalkotó bevezethet olyan törvényi szabályozást, amely a szavazás napján külföldön tartózkodó valamennyi szavazópolgár számára az állandó lakóhelytől függetlenül biztosítja a levélben történő szavazás lehetőségét.”

A fentiek fényében nem meglepő, hogy Szávay az államtitkári választ nem fogadta el, és persze az sem meglepő, hogy a kormánypárti többség viszont igen. Illetve Pesti Imre fideszes honatya tartózkodott, reméljük, nem lesz túl szigorú a büntetése.

K.P.