Százmilliós állami támogatás a weblappal sem rendelkező erdélyi egyesületnek

Csak remélni tudjuk, hogy a magyar kormány jó szándékával nem lehet könnyedén visszaélni...

Az eset azért is kapott nagyobb médiafigyelmet, mert a Kolozsváron bejegyzett Zöld Erdély Egyesület több évtizedes (környezetvédelmi) munkásságát a határ mindkét oldalán ismerik és elismerik, azonban a 2012-ben bejegyzett lövétei Asociatia „Zöld Erdély Egyesület"-ről még ezidáig senki nem hallott.
 
Kivételt talán csak Kövér László házelnök képez, aki már 2012-óta támogatja az idézőjeles egyesületet, több mint 11 millió forint működési célú adományt juttatva el a még honlappal sem rendelkező társaságnak.
 
Egyébként a helyzetet leginkább Marton József, az Asociatia elnöke által írt levél jellemzi, amelyet a transindex.ro szerkesztőségének küldött el. 
 
Ebben többek között leírja: "örülünk annak, hogy Kolozsváron is létezik (kiemelés a szerk.-től) egy magyar Zöld Erdély Egyesület. Annak nem örülünk, hogy kolozsvári magyar kollégáink még nem is ismernek, de már rosszhiszeműséggel vádolnak bennünket". Majd később hozzáteszi: "fogalmuk sem volt arról, hogy már létezik egy Zöld Erdély Egyesület (kiemelés a szerk.-től), a névválasztásnál jóhiszeműen és jogszerűen jártak el, ezért visszautasítanak bármilyen rosszindulatú feltételezést ez ügyben".
 
Igazából a mondanivaló itt veszíti el minden hitelességét, hiszen - főleg Romániában - a Zöld Erdélyről mindenki hallott már. Az pedig kifejezetten furcsán veszi ki magát, hogy azóta sem sikerült eredményt felmutatni, sőt ahogy említettük, még egy árva weboldalra sem futotta a magyar közpénzekből.
 
Az Országgyűlés sajtóosztálya nem válaszolt kérdéseinkre, azonban a Miniszterelnökség igen. Az Alfahírnek írt válaszlevélben elismerik:
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a 2012-ben bejegyzett lövétei Asociatia „Zöld Erdély” Egyesület támogatásáról számolt be, amely a Kormány 2015. július 21-i döntése értelmében a volt Lövétei Római Katolikus Népfőiskolának otthont adó ingatlan felújítási és újjáépítési munkálataira 117 millió forint támogatásban részesül.
Ez azonban egy újabb furcsaságról lebbentette fel a fátylat, ugyanis Márton a transindex.ro-nak arról beszélt, hogy a magyar kormány idén 30 millió forint támogatást kíván nyújtani. Márton úgy véli, a meglévő keret révén jobb eséllyel tudnak másokhoz is fordulni további támogatásért, például a Hargita Megyei Tanácshoz, a Communitas Alapítványhoz, valamint európai uniós közösségi forrásokra is nagyobb eséllyel pályázhatnak sikeresen.
 
Ha viszont a felújítás értéke 120 millió forint, akkor nem mindegy, hogy 90, vagy mindössze 3 millió forintot kell más forrásból beszerezni.
 
A Miniszterelnökség kiemelte azt is, hogy a Zöld Erdély Egyesület (tehát a kolozsvári - a szerk.) is több alkalommal nyert el támogatást a Bethlen Gábor Alap nyílt pályázatain.
 
Az Alfahírt továbbá arról tájékoztatták, hogy
az Asociatia „Zöld Erdély” Egyesület 2015 tavaszán jelezte támogatási igényét a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága felé, az újjáépítésre vonatkozóan az egyesület felújítási tervet készített. Mint írták, az említett ingatlan Lövéte és térsége építészetileg egyik legértékesebb épülete, felújítás után pedig közösségi házként és turisztikai információs irodaként funkcionálna, továbbá népfőiskolai és felnőttképzési programoknak nyújtana otthont.
Arra a kérdésünkre, hogy ismerik-e a Asociatia „Zöld Erdély Egyesület" hátterét, azt a választ kaptuk, hogy
az Egyesület a romániai jogszabályok szerint jött létre és törvényesen működik. A 2012-es megalapításakor az egyesület a bukaresti Igazságügyi Minisztériumtól kért engedélyt a névhasználatra, melyet - mivel minden jogszabályi kritériumnak megfelelt - rövid időn belül meg is kapott. A katolikus egyházzal való megállapodás alapján arra vállalkoztak, hogy a katolikus egyház tulajdonában lévő és maradó ingatlan felújítására romániai, magyarországi és uniós forrásokat kutatnak fel. Az épület felújítására vonatkozó terv szerint a teljes újjáépítési költség 400 ezer euró, azaz 120 millió forint.
S mindezt weblap nélkül, a semmiből, egy évtizedes civilszervezet nevére - a véletlenek furcsa játéka folytán - kísértetiesen emlékeztetve.
 
Csak remélni tudjuk, hogy a magyar kormány jó szándékával nem lehet könnyedén visszaélni, és valóban lesz valós eredménye, a most már több mint 100 millió forintos támogatásnak.