A szegediek nem kérnek az egyetem fideszes modellváltásából

A szegediek nem kérnek az egyetem fideszes modellváltásából

A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint Szeged lakosságának elsöprő többsége nem támogatja a város egyetemének modellváltását, s nem kérnek a fideszes kuratóriumból sem.

szeged.hu beszámolója szerint

arra kérdésre, egyetértenek-e az egyetem alapítványi tulajdonba helyezésével, a szegediek 63 százaléka nemleges választ adott.

Az átalakítást alig 20 százalék támogatja, míg 16 százalék nem tudott vagy akart válaszolni a kérdésre.

Nagyobb többség, mintegy 70 százalék utasította el, hogy az egyetemhez tartozó, attól elválaszthatatlan klinikák és kórházak alapítványi tulajdonba kerüljenek. Ezt csupán 16 százalék támogatta.

Hasonlóan nagy arányban mondtak nemet a szegediek Nemesi Pálra és Novák Katalinra: 68 százalékuk nem szeretné, hogy a két kormánypárti kuratóriumi tagként befolyást szerezzen az egyetem fölött.

A nemrégiben kormánybiztossá kinevezett Nemesi Pált csak 19 százalék látná szívesen az egyetem élén. Mindez pedig azt jelenti, hogy még azok sem örülnének a kinevezésének, akik a polgármester-választáson rá szavaztak.

A szegediek 74 százaléka úgy gondolja, a város vezetésének meg kell védenie az egyetemi dolgozók érdekeit. Ebben az ügyben a legnagyobb az egyetértés a város lakosai között. Ennél a kérdésnél volt a legalacsonyabb a válaszmegtagadók aránya is.

A felmérést az Európai Polgár Közhasznú Alapítvány készíttette a város felnőtt lakosságának körében, 500 fős reprezentatív mintán, személyes lekérdezéssel, a járványvédelmi szabályok betartása mellett. Az adatfelvétel február 4. és 6. között zajlott.