Több ezren vonultak Székelyföld autonómiájáért Marosvásárhelyen

A székely szabadság napján.

Helyi idő szerint 16 órakor kezdődött az idei Székely Szabadság Napja a marosvásárhelyi Postaréten, az 1854-ben kivégzett székely vértanúk emlékművénél. A demonstrációt ezúttal is a Székely Nemzeti Tanács hirdette meg. 

A székely vértanúk obeliszkjénél tartott megemlékezésen az SZNT elnöke, Izsák Balázs arról beszélt, hogy a székely nép nem mond le a területi autonómiáról, törekvésük pedig nem jelent fenyegetést senki számára. Felszólalt Tökés László, aki azt mondta, hogy az Európai Uniónak a CEU mellett illene foglalkoznia a megsemmisülés szélére sodródott marosvásárhelyi orvosi egyetemmel is.

Az emlékműnél tartott megemlékezés után a több ezres tömeg Marosvásárhely főterére vonult, ahol egy petíciót adtak át a román kormány képviselőjének. A petícióban többek között azt követelték, hogy Bukarest kezdjen képviselőikkel párbeszédet az autonómiáról. A dokumentumban emellett a román állampolgárságú magyarok elnyomása, megfélemlítése ellen is tiltakoztak, és azzal vádolták a román kormányt, hogy uniós eszközök segítségével szándékosan elszegényíti Székelyföldet.

A tüntetők a rendezvény petíciójának átadása után rendbontás nélkül elhagyták a teret.

A Jobbik elnökhelyettesével, Gyöngyösi Mártonnal a felvonulás előtt beszélgettünk Marosvásárhelyen, az interjú itt olvasható.

A megemlékezésről végig tudósított az Alfahír és az N1TV is, a videókat itt nézhetik meg:

 
 

 

Itt pedig percről-percre számoltunk be az eseményekről:

(Fotók: Béli Balázs/Alfahír)