Szél nagy nehezen megkapta az adatokat, kiderült, a vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt

Szél nagy nehezen megkapta az adatokat, kiderült, a vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt

A független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán számolt be arról, hogy "kitartó adatkérések és levélváltások hosszú sora után" megkapta Müller Cecíliától a szociális otthonok fertőzöttségi és halálozási adatait március 5-ig bezárólag.

Szél úgy véli, máshol „ezek naprakész adatok, amiből nyomon követhető a járvány terjedése a szociális intézményekben”, itthon azonban „csak utólag lehet információkhoz jutni, ami probléma, mert így nincs semmilyen rálátásunk, mi történik éppen az országban”.

Az adatok alapján

"a járvány őszi hulláma 25-ször több halálos áldozatot szedett az idősotthonokban, mint az első. A második hullámban hunyt el a koronavírus idősotthoni áldozatainak 96 százaléka."

Ezenkívül arra is fény derült, hogy

  • a koronavírus idősotthoni áldozatainak 96 százaléka a második hullámban hunyt el,
  • márciustól június 30-ig 140 idősotthoni gondozott hunyt el, szeptember és március 5-e között 3512 fő,
  • november 14-ig 1039 idős hunyt el az otthonokban, március 5-ig pedig 3512 fő.

Szél Bernadett szerint mindez azt jelenti, hogy

"a két hullám összesített adatai alapján a március 5-ig koronavírusban elhunytak 24 százaléka, azaz mintegy negyede volt szociális otthonok lakója, ideértve a szociális és gyermekvédelmi intézményeket, idősotthonokat, fogyatékossággal élőket gondozó otthonokat, pszichiátriai betegek otthonait, hajléktalanokat ellátó intézményeket. A vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt".

A független képviselő bejegyzése végén felhívta arra a figyelmet, hogy "megint sikerült politikailag manipulált táblázatot küldeni, ugyanis a tavaszi hullám adatait tartalmazó táblázatból hiányzik a férőhelyek számára vonatkozó oszlop". 

Mint írja, a táblázat szerinte "van, ahol kevesebb elhunytat jelez, mint legutóbb”, a budapesti Empátia Gondozóházban például "november 14-én még 21 elhunytat tartottak számon, márciusban már 16 főt".

A politikus azt írta, emiatt számos új kérdése van, amire feltehetően megint csak 90 nap múlva kap majd válaszokat.