"Személyi feltételek hiánya": újabb kórházi ellátásokat helyeztek át más intézményekbe

"Személyi feltételek hiánya": újabb kórházi ellátásokat helyeztek át más intézményekbe

Az egyik döntés mintegy hatvan település lakóit érinti.

Január utolsó két napján újabb öt úgynevezett kijelölő határozatot tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNK), amelyben egyes kórházi ellátásokat más intézményekbe helyeznek át - szúrta ki az NNK oldalán a 444.hu.

A legnagyobb változás, hogy a balassagyarmati Kenessey kórház nőgyógyászati, szülészeti és újszülött fekvőbeteg-ellátását határozatlan időre a Salgótarjánban lévő megyei kórházba helyezték át. Ez mintegy hatvan település, köztük Balassagyarmat mellett Szécsény, Romhány és Rétság lakóit érinti.

Mindez azzal is jár, hogy Nógrád megye egyes településeiről a negyedóra-húsz perces utak helyett autóval is több mint egy órát kell majd ezekért az ellátásokért utazni.

Az NNK egyébként végzésben "a minimumfeltételek átmeneti hiányával" magyarázza a döntést (a balassagyarmati kórházban 5 nőgyógyászati és 15 szülészeti kórházi ágy volt).

További változás, hogy Solymárról és Pilisszentivánról a fogszabályozás járóbeteg-ellátását visszavonásig a Semmelweis Egyetem Klinikai Központba helyezték át.

A helyi ellátás felfüggesztésének oka a kijelölő határozat szerint „személyi feltétel hiánya”.

A szolnoki kórház emellett februárban néhány napon nem tud szájsebészeti, illetve neurológiai ügyeletet biztosítani, szintén "a személyi feltételek átmeneti hiánya" miatt.

Így az arc- és állcsont-szájsebészeti ügyelet, a stroke-ellátás, valamint a neurológia ügyeletére ezeken a napokon hét budapesti, egy-egy kecskeméti és debreceni kórházat, illetve klinikai központot jelöltek ki.

Arról is rendelkeztek, hogy felújítás és költözés miatt március elejéig szünetel a szegedi egyetem Szent-Györgyi klinikai központjában a molekuláris genetikai laboratóriumi diagnosztika, amit a pécsi egyetem és négy budapesti intézmény végez ebben az átmeneti időszakban.

A cikkből kiderült az is, hogy egy kijelölést viszont visszavontak, mostantól a gyöngyösi kórházban ismét elvégezhetők fekvőbetegek akut CT-vizsgálatai, így nem kell őket a hatvani kórházba átszállítani.

Mint arról beszámoltunk, az NNK döntései nyomán összesen már 32 olyan kórház van, ahol különböző okokból, hosszabb-rövidebb időre leállítottak egy-egy ellátást, így azok nem tudnak fogadni bizonyos betegeket. És még csak február van...

(Címlapkép: Az Ajkai Magyar Imre Kórház megújult infektológiai épületének egyik kórterme az átadás napján, 2023. június 30-án. A beruházás eredményeként az osztály 30 betegágyán az ellátás korszerűbbé, komfortosabbá válik. MTI/Katona Tibor)