A szerbek a kínaiakkal és az arabokkal építenek egy vakcinagyárat, Sinopharmot fognak gyártani

A szerbek a kínaiakkal és az arabokkal építenek egy vakcinagyárat, Sinopharmot fognak gyártani

Aleksandar Vučić szerb elnök márciusban jelentette be, hogy megállapodás született arról, Szerbia Kínával és az Egyesült Arab Emírségekkel közösen épít vakcinagyárat Szerbiában, ahol a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát állítanák elő. A szerb államfő akkor azt mondta, hogy a vakcina előállítása már az idei év októberében megkezdődhetne, az építkezés azonban még nem kezdődött el, és egyelőre azt sem közölték, hol létesülne ez a gyár.

A hivatalos közlönyben néhány napja jelent meg az a szerb kormánydöntés, amelynek értelmében az ország költségvetéséből 1,867 milliárd dinárt (5,53 milliárd forint) szánnak a vakcinagyár felépítésére.

Ana Brnabić miniszterelnök hétfőn azt mondta, a vakcinagyárra az előrelátás miatt van szükség. „Már a járvány kitörése óta arra törekedtünk, hogy az állampolgáraink 100 százalékosan biztonságban legyenek, bármi történjék is” – húzta alá. Hozzátette: a térségbeli országokat is segítené Belgrád, hiszen amíg nem lesz mindenki védett, addig Szerbia sem az.

A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a vakcinagyár akkor is nagy segítséget jelenthet, ha kiderül, hogy szükség lesz az oltás harmadik adagjára, vagy ha egy-két évente meg kell ismételni az oltásokat.

A jövőre nézve a kormányfő rámutatott, amikor nem lesz már szükség koronavírus elleni vakcinák ellőállítására, akkor gyógyszergyárként, vagy más oltóanyagok gyártására alkalmas üzemként, esetleg biotechnológiai fejlesztések végrehajtására alkalmas intézményként működhet tovább a hamarosan felépülő gyár.

Szerbia a koronavírus-járvány elleni vakcinák megjelenésekor nemcsak nyugati oltóanyagot, hanem keleti vakcinákat is vásárolt, Kínától például több mint négymillió adag oltást vett. A szerb kormány álláspontja szerint a keleti oltóanyagok is ugyanolyan jók, mint a nyugatiak, és a legfontosabb az, hogy minél hamarabb minél többen védetté váljanak. Ennek a hozzáállásnak köszönhetően eddig a nagykorú lakosság majdnem felét beoltották már a nyugat-balkáni országban, a cél pedig az, hogy június 21-ig a nagykorú állampolgárok 56-60 százaléka megkapja a vakcinát.

(MTI)