Szerdán startol a rangos budapesti filmfesztivál

“IGAZI jó FILMEK” – szól a Budapest International Documentary Festival mottója. Mint a sajtótájékoztatón kiderült, hiánypótló műfaj ez hazánkban: a régióban Magyarországon szerveztek ilyen jellegű fesztivált a legkésőbb. Pedig a dokumentumfilmek is fontos szereplői a piacnak és a szakmának. 
 
Az Urániában szeptember 14-én tartott sajtótájékoztatón Sós Ágnes és Balogh Rita, a fesztivál alapító-igazgatói elmondták: olyan fesztivált szerveztek, ahova a világ minden tájáról díjnyertes versenyfilmek érkeznek. Ezek sorskövető, mély, kreatív dokumentumfilmek, egyben narratív, karakterközpontú mozifilmek, amelyek hatalmas népszerűségnek örvendenek a világ filmfesztiváljain, mozikban, televíziókban.
 
 
Magyarországon azonban csak tavaly rendezték az első nemzetközi dokumentumfilm-fesztivált. Az idei, második rendezvény mögött viszont kétségkívül óriási szervezőmunka áll: az összes film alkotóját (!) meghívták a BIDF-re, és a vetítéseket közönségtalálkozók követik. A versenyszekció mellett versenyen kívül is bemutatnak filmeket. 
 
A fesztivál felhozatalának színvonalát tovább emeli a tény, hogy az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a legjobb dokumentumfilm kategóriában nevezett filmek listáját, melyek közül három is szerepel a fesztiválon.  Magyarországról Hörcher Gábor Drifter című filmje, Dániából a Mi, demokraták és Romániából a Toto és nővérei. 
 
A sajtótájékoztatón részt vett Varga Ágota, akinek Szülei szeme című filmjét először a BIDF-en láthatja majd a közönség. Ez egy korábbi dokumentumfilmjének, a Szemük fénye című alkotásnak a folytatása. Egy vak párról szól, akinek egészséges kisfia születik. A mozi Ferike életét mutatja be, aki most 11 éves, és mindenben támogatja szüleit: tulajdonképpen ő a szemük. Így aztán a két film forgatása összesen 11 éven keresztül zajlott – ami egyébként dokumentumfilmek esetében nem is számít kiugróan soknak.

Ezek után képzelhetjük, mekkora kitartás, mennyi munka áll egy-egy ilyen alkotás mögött.  Na meg olyan szépség, ami egy játékfilm esetében akár elő sem fordulhat. Varga Ágota például a sajtótájékoztatón elmesélte: hátborzongató érzés volt átélni a pillanatot, amikor Ferike rájött, hogy a szülei nem látnak. Ez ráadásul a kamerák előtt történt meg. “Nagyon izgat ez a három egyéni sors, és az, hogy vajon milyen felnőtt lesz Ferike” – mondta a rendező. A film egyébként már tíznél több filmfesztivált is megjárt, és rangos díjakkal tért ezekről haza.
 
 
Hörcher Gábor filmje, a Drifter less a BIDF nyitófilmje lesz. A mozi eddig a világ számos fesztiválját megjárta, de Budapesten most láthatja először a közönség. A rendező az eseményen elmondta: öt éven keresztül készült a film, tavaly ősszel fejezte be, és örül, hogy végre a magyar közönség is megismerheti. “Egy-két hetente kap a film fesztiválmeghívást, így már a világ számos részén ismerik. A tervek szerint most már Magyarországon is fogják vetíteni a mozik október végétől” – mondta. 

Sós Ágnes azt is kiemelte: a Szülei szeme és a Drifter olyan színvonalú dokumentumfilmek, amelyek világviszonylatban is megállják a helyüket. “Vadiúj szakma lett a kreatív dokumentumfilm-készítés, és boldogok vagyunk, hogy ezt a zsánert most a hazai közönséggel is megismertethetjük. Ezek az alkotások tizenévekig készülnek, rengeteg szorgalomra van hozzájuk szükség az alkotók részéről, valamint arra a hozzáállásra, hogy mélyen megvizsgáljanak jelenségeket és komplex folyamatokat kövessenek végig.”
 
 
Az idei fesztiválon életműdíjat kap Gyarmathy Lívia filmrendező.
 
Idén a dokumentumfilmesek mellett játékfilmes rendezők alkotják a zsűri tagjait, többek között Enyedi Ildikó, Gigor Attila, Bollók Csaba és Groó Diana.                   
 
Újdonság, hogy ebben az évben a fesztivál kiegészül egy szakmai úgynevezett pitching fórummal, ahol dokumentumfilm-terveket segít majd egy nemzetközi csapat.
 
A fesztivál szekciók mindegyikében olyan filmek vannak, amelyek új szempontból, személyes történeteken keresztül vizsgálják a világot:
 
A Nézz szembe az öregedéssel szekció olyan időseket mutat be az USA-tól Chilén át Finnországig, akik nem elégedtek meg a koruk nyújtatta lehetőségekkel.
 
A Nézz szembe az elnyomással szekció a hírek mögé néz és filmeken keresztül mutatja be a kapitalizmus és a gazdasági növekedés valódi arcát, valamint az emberi sorsokat, amelyeket ez befolyásol.
 
A Nézz szembe a szüleiddel szekció szülő-gyerek konfliktusokat és a gyerekek kitörési lehetőségeit vizsgálja.
 
A Nézz szembe a sztereotípiákkal a berögződések ellen harcol, és a sztereotípiákat megkísérli úgy megmutatni, ahogy máshol nem látni. 
 
A szemle idén szeptember 23. és 27. között zajlik az Urániában. Bővebb információ, részletes program itt érhető el