Szergej Sojgu: a fehérorosz légierő képessé vált az atomcsapásra

Szergej Sojgu: a fehérorosz légierő képessé vált az atomcsapásra

Az orosz védelmi miniszter szerint mindez válasz a NATO egyesített erőinek fokozott harckészültségére és a szövetség felderítő tevékenységének fokozására Oroszország és Fehéroroszország határai közelében.

A fehérorosz légierő képessé vált nukleáris robbanótöltetek bevetésére - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden, az orosz fegyveres erők parancsnoki értekezletén az MTI tudósítása szerint.

"A fehérorosz támadó légierő repülőgépeinek egy része képességet szerzett arra, hogy ellenséges objektumokra nukleáris felszereltségű megsemmisítő eszközökkel mérjen csapást"

- mondta a tárcavezető.

Emellett

a fehérorosz hadsereg hagyományos és nukleáris rakéták indítására egyaránt alkalmas Iszkander-M komplexumot is kapott, amelynek személyzetét hétfőn kezdték el kiképezni.

Sojgu szerint mindez válasz a NATO egyesített erőinek fokozott harckészültségére és a szövetség felderítő tevékenységének fokozására Oroszország és Fehéroroszország határai közelében.

A miniszter szerint a Donyec-medencében a harci cselekmények tervszerűen alakulnak Artyomovszk (Bahmut), Avgyijivka, Liman és Kupjanszk irányában, az ukrán katonai létesítményekre mért precíziós csapások pedig megzavarták "számos fegyver gyártását" és az utánpótlást. Beszámolója értelmében a külföldi fegyverek közül az orosz hadsereg csak az év eleje óta 59 amerikai M777-es tarackot, 13 Paladin önjáró löveget, 14 HIMARS indítóegységet, valamint harminc, Lengyelországból, Németországból, Franciaországból és Csehországból származó önjáró tüzérségi rendszert semmisített meg lőállásban vagy a szállítás során.

Mint mondta, a Nyugat lépései, köztük Finnország NATO-csatlakozása, magukban hordozzák a konfliktus "jelentős kiszélesedésének" kockázatát, de nem befolyásolhatják a "különleges hadművelet" kimenetelét. A miniszter szerint a NATO "erősíti oroszellenes kurzusát, ami a konfliktus eszkalálódásához vezet", egyebek között az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növelésével.

"Bejelentették, hogy csak ebben az évben több mint 200 nyugati gyártmányú harckocsit és több mint 400 modern páncélozott harcjárművet készek szállítani" - mondta.

Hozzátette, hogy nyugati országok, amelyek már ma akár 150 kilométeres hatótávolságú rakétákat szállítanak, fontolóra vették, hogy 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS operatív-taktikai rakétákkal és F-16-os vadászrepülőgépekkel lássák el Kijevet.

Elmondta: a tavaszi behívás "a terveknek megfelelően" és "az orosz jogszabályok által előírt időkereten belül", a digitális technológiák széles körű alkalmazásával zajlik.

(Címlapkép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának tanácskozásán a moszkvai minisztériumban 2022. december 21-én, az ukrajnai háború alatt. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev)