Májusra eldől, alkotmányellenes volt-e az SZFE átalakításáról szóló törvény

Májusra eldől, alkotmányellenes volt-e az SZFE átalakításáról szóló törvény

Alkotmányellenesnek tartja, így az Alkotmánybíróság (AB) elé viszi a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltását a Fővárosi Törvényszék. A korábban benyújtott magánindítványokkal szemben ezt a beadványt már köteles 90 napon belül megvizsgálni az AB, írja a szabadeuropa.hu.

A fővárosi bíróság azért kért most alkotmányos normakontrollt, mert úgy látja, a

fenntartó alapítványt létre hívó törvény eleve nem felelt meg az alkotmánynak.

Annak tagjait ugyanis a kormány nevezi ki, vagyonát a kormány biztosítja, az autonómiának azonban feltétele, hogy az intézmény

független képviseleti szervvel rendelkezzen, illetve autonóm módon gazdálkodhasson.

Mivel mindez nem valósul meg, a törvényszék szerint a törvényi szabályozás alkotmányellenes. A bíróság egyébként azt is kifogásolja, hogy az SZFE nem kapott elég időt a teljes intézményi modell- és fenntartóváltás végrehajtására.

A Fővárosi Törvényszék bírósági indítványát az AB köteles megvizsgálni amellett, hogy 90 napos határidőn belül döntést is kell hoznia: a testületnek tehát legkésőbb májusban döntenie kell a „Lex SZFE”-ről.

Ha az AB alkotmányellenesnek minősíti a modellváltásról szóló törvényt, elvileg a tavalyelőtti állapotnak kellene visszaállnia, azt azonban nehéz megjósolni, hogyan is valósulhatna meg mindez, hiszen azóta megannyi személyi és intézményi változás történt már.

A mostani alkotmánybírósági eljárás egyébként önmagában más egyetemek modellváltását nem érintené, hiszen azokat külön jogszabályok alapján hajtották végre.