„Szigorú szabályok” között kezdődhet az állami földek szétrablása

Nem kell senkinek illúziókat kergetnie, pont ugyanazok lesznek megint a nyertesek, akik az állami földbérlet pályázatokon is taroltak.

Az állami földek eladását semmi sem indokolja. A menekültválság pont kedvező pillanatot teremtett ahhoz, hogy még az utolsó megmaradt jelentősebb állami vagyont is elherdálják. Nem nehéz kitalálni, hogy kik lesznek azok a kormány közeli zöldbárók, akik tarolnak majd az árveréseken.

Jakab István a kormány szócsövének tekinthető Magyar Időknek adott, a lap szombati számában megjelent interjújában azt mondta, bár az árverések részletes szabályait lefektető kormányrendelet még nem jelent meg, az már biztosan látszik, hogy a megyei kormányhivatalok által kijelölt helyen megtartott liciteken az ügyfél ügyvéddel jelenik majd meg, az árverés szabályszerűségét pedig közjegyző hitelesíti. Ezt a magyarázatot az állami földek meglehetősen gyanús bérbeadása után igen nehéz elfogadni. Ott is mindenki kapott földet, csak többségében a helyben élő gazdák nem. Az állami földbérletek körüli mutyik legékesebb példája az, amit a kormány a világhírű kishantosi biogazdasággal művelt.

Hangsúlyozta, az árverések szigorú kontroll mellett folynak majd, ezzel azt akarják üzenni a spekulánsoknak, hogy jobban járnak, ha távol maradnak.  Jakab István azt mondta, a gazdák 20 éves futamidővel 2,5 százalék alatti kamat mellett kaphatnak hitelt, a kölcsön fedezete maga a termőföld lesz, ugyanakkor 20 százalék önerő kell a vásárláshoz. Tehát, a haverok nagyon kedvező konstrukciókkal juthatnak majd a földekhez.

A Földet a gazdáknak program a teljes állami földvagyon mintegy 15 százalékát érinti, nagyjából 1,2 millió hektár erdő és 450 ezer hektár természetvédelmi terület állami tulajdon marad. Magyarul a legértékesebb és legpiacképesebb földeket fogják kijátszani a körön belüli csókosoknak.