Szijjártó Csöcsiangot méltatta: nagyot nőtt a kereskedelmi forgalmunk Kína keleti tartományával

Szijjártó Csöcsiangot méltatta: nagyot nőtt a kereskedelmi forgalmunk Kína keleti tartományával

Három év alatt 55 százalékkal nőtt Magyarország kereskedelmi forgalma a kommunista Kína egyik leggazdagabb tartományával.

Az elmúlt három év alatt 55 százalékkal nőtt Magyarország kereskedelmi forgalma Kína egyik tartományával, Csöcsianggal, így meghaladja a másfél milliárd dollárt - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter közölte: Csöcsiang Kína egyik leggazdagabb tartománya, az elmúlt évben 6 százalékos növekedési ütemet tudott felmutatni.

A tartomány fejlődéséből Magyarország is kivette, kiveszi a részét, ugyanis a nagy tartományi vállalatok összesen 680 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre Magyarországon az elektromosautó-iparban és csomagolóanyag-iparban

- számolt be az MTI.

A magyar kormány teherszállító repülőgépe heti öt alkalommal jár a tartomány székhelye és Budapest között, heti két alkalommal közvetlen légijárat köti össze Budapestet Ningpóval és rendszeresek a tehervonati szállítások is - tette hozzá.

Egyre szélesedik a felsőoktatási együttműködés is

Kitért arra, a tartományi vállalatok Magyarország iránti folyamatos érdeklődését mutatja az is, hogy a párttitkárt 40 fős üzleti delegáció kísérte el mostani útjára.

Egyre szélesedik a felsőoktatási együttműködés is, amelynek legjobb példája a győri Széchenyi István Egyetem és a Jiaxing University kettős diplomát adó, építőmérnöki képzésre vonatkozó megállapodása - írta Szijjártó Péter.

(Címlapkép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Vang Ji kínai külügyminiszter találkozója Pekingben 2024. április 24-én. MTI/KKM)