800 ezer adag AstraZenecát adott el a kormány, egyik felét Vietnámnak, másikat Thailföldnek

800 ezer adag AstraZenecát adott el a kormány, egyik felét Vietnámnak, másikat Thailföldnek

"Hazánkban több millió oltóanyag van a raktárakban és ha minden beoltott kérné a harmadik oltást, az oltatlanok pedig az első kettőt, akkor azt napokon belül meg is kaphatnák" - mondta a Facebookon élőben közvetített nyilatkozatában Szijjártó Péter New Yorkban, az ENSZ 76. közgyűlésének helyszínén.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint mi segíteni is tudunk. Mint mondta:

A világon nem minden ország áll olyan jól, mint Magyarország. Eddig is segítettünk másoknak és ezután is fogunk. Most két délkelet-ázsiai országgal állapodtunk meg vakcina átadásában illetve eladásában. Thaiföld és Vietnam fontos külpolitikai, külgazdasági partnereink, ők fordultak hozzánk vásárlási szándékkal, és mind Vietnamnak, mind Thaiföldnek 400-400 ezer adag AstraZeneca oltóanyagot adunk el.

A vietnamiak talán már a héten, jövő hét elején elviszik a saját szállítmányukat és thaiok is hamarosan jönnek a vakcinákért - tette hozzá Szijjártó.

Az egész világ egymásra utaltságban él, tehát nekünk nemcsak az az érdekünk, hogy mi magyarok védve legyünk, hanem a világ legtöbb országában a lehető legnagyobb átoltottság legyen

– fogalmazott.