Szijjártó elismerte: a német multik kedvére akar tenni a kormány a magyarok túlóráztatásával

Mégsem az emberek akarnak még többet dolgozni?

Kósa Lajosék 100 órával emelik a túlórakeretet, mert szerintük az emberek többet akarnak dolgozni

A törvénymódosítás csak azokra vonatkozna, akiknek kollektív szerződésük van. Ha a javaslatot elfogadják, a munkaórák szabályos számának három év alatt kell kijönnie, de 12 hónap alatt a heti munkaidő nem lehet majd átlagosan több 48 óránál. A Fidesz most közleményben magyarázta el, miért jó ez a javaslat: azért, hogy aki többet akar dolgozni és keresni, az megtehesse, ne legyen ezelőtt bürokratikus akadály.

A Németországban tartózkodó Szijjártó Péter Düsseldorfban újságíróknak elmondta:

nagyon fontos, hogy a Magyarországon beruházó észak-rajna-vesztfáliai cégek egyértelműen kedvezően fogadták a magyar kormány azon törvénymódosító javaslatait, amelyek tovább növelik az ország versenyképességét, és a korábban kihívásként emlegetett munkaerőpiaci helyzeten javítanak.

Vagyis a rendkívül alacsony munkanélküliségből adódó kihívások miatt az itteni vállalatok már régóta kérték, hogy biztosítsák nekik: megnövekedett beruházásaikhoz a szükséges munkaerő rendelkezésre fog állni. Megjegyezte: a magyar munkaerőpiacot még versenyképesebbé tevő szabályozási javaslatokkal a német cégek beruházási kedvét Magyarországon fenn lehet tartani.

A német multik tehát örülnek neki, hogy a kormány a dolgozók további túlóráztatásával oldaná meg a munkaerőhiányt, más kérdés, hogy itthon még más volt a kormányzati magyarázat. A Fidesz korábbi közleményében azt írta, a magyar gazdaság jól teljesít, az ország tartós növekedési pályára állt, egyre többen dolgoznak, nőnek a bérek, és úgy látják, hogy sokan szívesen dolgoznának még többet.

(Fotó: Mtiko Sztojcsev/MTI)