Szijjártó Péter: „úgy gondoltam, a Soros Alapítványban nyugodtan megbízhatok”

Nem mindig szorongott a magyar külügyminiszter Gyuri bácsitól.

A 444.hu szúrta ki egy twitterező megosztását, akinek egy ismerősének édesanyja gondosan megőrzött egy győri újságot, ami fia születésének napján jelent meg. A lap egy győri gimnazistával közölt interjút, méghozzá a későbbi magyar külügyminiszterrel.

Az ifjú Szijjártó Péter, a győri Czuczor Gergely Bencés gimnázium harmadikos tanulója 1996-ban jelentkezett a Soros Alapítvány pályázatára, majd 1500 jelentkező közül választották ki, hogy néhány tucatnyi szerencsés tanulóval együtt, Gyuri bácsi pénzén egy fél évet tölthessenek el az Egyesült Államokban.

„Szorongás nélkül vágtam neki az útnak, úgy gondoltam, a Soros Alapítványban nyugodtan megbízhatok”

- nyilatkozta erről Szijjártó. Azt is elmondta: a repülőjegy, a biztosítás és az ösztöndíj mellé még heti 75 dollár zsebpénzt is kapott Gyuri bácsi alapítványától.

Érdemes hozzátenni, hogy 1996-ban Szijjártó Péter még csak 18 éves volt, amikor Gyuri bácsi alapítványa a szárnyai alá vette. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban Szél Bernadettet, az LMP társelnökét és miniszterelnök-jelöltjét éppen azzal támadták, hogy 16 évesen nyert Soros-ösztöndíjat, amivel szintén az Egyesült Államokban tanulhatott. A diplomásokat megvető Németh Szilárd ezen indokkal már hónapok óta bojkottálja kormánypárti politikustársaival az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsági ülését. Orbán Viktor pedig fenyegetőző március 15-i beszédében Sorosnak üzenve kijelentette:

„most hazaküldjük Gyuri bácsit is a hálózatával egyetemben. Arra kérünk, menj vissza Amerikába, és boldogítsd inkább az amerikaiakat!”

Jól láthatóan, Orbánnak és elvtársainak szelektív az emlékezete, ha arról van szó, hogy őket ki küldte az Egyesült Államokba, hogy az amerikaiakat boldogítsák. Talán Magyarország is boldogabb lenne, ha ott is maradtak volna.

Frissítés: tévedtünk, nem 18, hanem 17 éves volt Szijjártó

A Külgazdasági és Külügyminisztérium e-mailben reagált a 444.hu alapján átvett cikkünkre, azt írták: „Ez 23 évvel ezelőtt történt, Szijjártó Péter 17 éves volt, Soros György pedig akkor még nem akarta illegális bevándorlókkal elárasztani Európát.” Na most ez a reakció már csak azért is érdekes, mert Szél Bernadett meg csak 16 éves volt, amikor Soros-ösztöndíjat kapott, őt mégis kiátkozza a kormányoldal. Gyuri bácsi meg egyébként már akkor a nyílt társadalmak híve volt, amikor az ifjú Szijjártónak zsebpénzt adott.