Szijjártó 42 milliárdos magyar élelmiszeripari beruházásokat jelentett be Üzbegisztánban

Szijjártó 42 milliárdos magyar élelmiszeripari beruházásokat jelentett be Üzbegisztánban

Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskentben a közmédiának.

Az MTI beszámolója szerint Szijjártó emlékeztetett, hogy két hónapja kötöttek stratégiai együttműködési megállapodást Üzbegisztánnal. Szavai szerint azóta felgyorsultak az események. A megállapodás lényege, hogy a Közép-Ázsiai térség egyik leggyorsabb növekedéssel rendelkező országában a magyar vállalatok számára minél több lehetőséget adjanak arra, hogy az ország modernizálásába bekapcsolódjanak. 

Ez óriási gazdasági előnyt jelent ezeknek a külgazdaságorientált magyar vállalatoknak 

- jegyezte meg a miniszter.

Szorosra fűzött kapcsolatok: elindítják a Magyar-Üzbég Startup Programot

Ismét szorosra fűztük az együttműködésünket Üzbegisztánnal, ugyanis a kormányzat szerda este határozatban döntött a Magyar-Üzbég Startup Program elindításáról - vette észre a Magyar Közlönyben a 444.hu. Az Orbán Viktor miniszerelnök által jegyzett program célja, hogy támogassák a magyar és üzbég innovatív vállalkozások együttműködését, ezáltal a magyar vállalkozások fejlődését, piacaik visszaszerzését és új piacokon történő térnyerését.

Mint mondta, annak érdekében, hogy a magyar és üzbég vállalatok megtalálják egymást, 700 millió forintos alappal létrehoznak egy magyar üzbég startupot, ennek keretében az egymással együttműködést kialakító magyar és üzbég vállalatokat segítik abban, hogy az üzbég gazdaság modernizálásban közösen vegyenek részt. 

Ezáltal a magyar cégek itt profitra, bevételre tehetnek szert, amivel magyarországi tevékenységüket segítik, Magyarországon munkahelyek létrehozását segítik elő

- fejtegette.

Lesz krumpli jövőre is: Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot avattak fel

Kedden Orbán Viktor az üzbegisztáni Taskentbe utazott, hogy Savkat Mirzijojev államfővel folytassanak megbeszélést többek között a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről. A magyar miniszterelnököt egy üzletember-delegáció is elkísérte Üzbegisztánba, hogy konkrét gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok lehetőségét keressék üzbég partnereikkel. Délután pedig váratlanul érkezett a hír, miszerint: Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ felavatására is sor került.

 

Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekedő gazdaságáról van szó, egyértelmű magyar nemzetgazdasági érdek, hogy a magyar vállalatok itt az elkövetkezendő hónapokban, években minél nagyobb szerepet kaphassanak

- vélekedett Szijjártó Péter, aki azt is hozzátette: a magyar egyetemek rektorai már készülnek az első magyar-üzbég rektori fórumra, amely majd júniusban lesz.