Az Alkotmánybíróság szerint nem ártana egy kis humorérzék a hatóságoknál

Az Alkotmánybíróság szerint nem ártana egy kis humorérzék a hatóságoknál

Nem büntetik a kétfarkúakat a színes járda miatt.

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Szombathelyi Járásbíróság végzését, amely értelmében köztisztasági szabálysértést követett el a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), amikor a városban színesre festett egy berepedezett járdaszakaszt – írja az Index.

A szombathelyi bíróság szerint az akció „veszélyes volt a társadalomra”, ezért a szabálysértési hatóság megfelelően döntött, mikor „a közterület tulajdonosa érdekének védelmét helyezte előtérbe a véleménynyilvánítás szabadságával szemben”. A párt azonban azt mondja, hogy akciójuk célja a balesetmegelőzés, valamint a hatóságok és a közvélemény figyelmének az útburkolat hibáira való felhívás volt, ezért panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, amit az megalapozottnak talált.

A döntés szerint azt is fontos kiemelni, hogy

„egy repedezett járdaszakasz kiszínezése inkább derültséget okoz a járókelőkben, és így a cselekmény megítélésekor az eljáró szervek józan humorérzékére is szükség van. Szintén kiemelendő, hogy az érintett járdaszakasz befestése nem okozott maradandó állagsérelmet az érintett felületen, és objektív módon is alkalmas volt az üzenet közvetítésére”.