Szír menedékkérő robbantotta volna fel a németországi fesztivált

2500 potenciális áldozat!

Hermann elmondása szerint szándékos robbantás történt.

"Sajnos újabb merényletről beszélhetünk"

- fogalmazott a miniszter.

Mi lett volna, ha bejut?!

A támadó egy zenei fesztivált akart "meghiúsítani", melyen mintegy 2500-an vettek részt, de nem jutott be a helyszínre, mert nem volt belépője. Miután a bejáratnál visszafordították, önmagát robbantotta fel. A miniszter tudatta: nem világos, hogy a férfi eleve öngyilkos akart lenni, vagy másokkal is végezni akart. Korábban már kétszer is próbálta megölni magát. A miniszter mindazonáltal hozzátette: nem zárható ki, hogy szélsőséges iszlamista terrortámadás történt, a hátizsákban lévő robbanóanyag pedig elegendő lett volna ahhoz, hogy sok embert megöljön és megsebesítsen.

"Aki Németországban kér védelmet, annak teljes mértékben tiszteletben kell tartania a németországi jogrendet és a német népet"

- hangoztatta a bajor belügyminiszter.

A tartományi belügyminiszter arra is kitért, hogy egyelőre nem tudja, miért tagadták meg a férfi menedékkérelmét, de az elutasítás okát még a nap folyamán tisztázni fogják a szövetségi menekültügyi hatóság segítségével. A politikus felháborítónak nevezte, hogy bárki is visszaéljen a humanitárius menedékjoggal. A szíriai férfi két évvel ezelőtt érkezett Németországba. Menedékkérelmét egy éve utasították el, de a szíriai helyzetre való tekintettel nem toloncolták ki az országból.

Célpontban: Németország!?

Sajnálatos módon, az utóbbi napokban több olyan támadás is érte Németországot, amelyet bevándorlók követtek el. Egy 17 éves afgán egy baltával sebesített meg több embert egy würzburgi vonaton, míg vasárnap egy szír menedékkérő rendezett ámokfutást Reutlingenben, megölve egy lengyel származású, várandós nőtt egy machete-vel, többeket pedig megsebesített. Amíg a szír halálos áldozata lengyel volt, addig a müncheni lövöldözésnek sem volt - Orbán Viktor szavaival élve - őslakos német áldozata, a 18 éves iráni-német kettős állampolgár 9 áldozata között törökök, görögök, koszovóiak és egy 17 éves magyar fiú volt.

A helyi rendőrfőnök-helyettes, Roman Fertinger tudatta: találtak egy mobiltelefont, és utána fognak nézni, hogy a merénylő kivel állt kapcsolatban, kikkel kommunikált.

A merénylet egyetlen halálos áldozata maga a támadó, további tizenketten pedig megsebesültek, hárman közülük súlyosan.