Szíriában negyedére csökkent az áramtermelés

Május óta több nagy hadjáratot indítottak a gázerőművek ellen az elfoglalt Palmüra környékén lévő sivatagban. Az elmúlt két hónapban szisztematikusan rombolták a gázmezőket és az erőművekhez vezető csővezetékeket. Emiatt szerény mértékűre csökkent onnan az ellátás - mondta Vael Nadír al-Halaki.
 
A csökkenéshez hozzájárul az az 1500 megawattnyi kapacitás, amely az Eufrátesz két nagy vízerőművének elvesztése okozott. A gátak Rakka, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fővárosa közelében vannak.
 
Szíriában az áramfogyasztást régóta korlátozzák, napi 8-18 órán át van villany az egyes tartományok biztonsági helyzetétől függően. 
 
Súlyosan visszaesett az olajtermelés is: a háború előtti napi 380 ezer hordó helyett ma csak 10 ezer hordónyit termelnek ki, ezért importálni kell az olajat a hőerőművek számára. Halaki nem mondta meg, honnan származik a behozott kőolaj. Az amerikai energiaügyi minisztérium szerint Irán napi 60 ezer hordónyit szállít, de ez kevés az ellátáshoz.
 
Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnya, az an-Nuszra Front kedden bejelentette, hogy elfoglalta a Zezun erőművet az ország északnyugati részében. Ez Szíria egyik nagy hőerőműve.