Szkíta halotti maszkok

Oroszország területén, Szibériában, a kemerovói körzetben a régészek egy 30 sírt tartalmazó kriptát tártak fel. A sírok különlegessége, hogy europid emberek voltak benne, legtöbbjük arcát maszk borította.  
 
A kutatók eddigi vizsgálata alapján ez a közösség a Kr. e. 2. – Kr. u. 6. század között népesítette be a térséget. A régészeti leletek, valamint a töredékes történeti feljegyzések alapján ismert, hogy akkoriban Szibéria déli felén bizonyítottan szkíták, illetve a szkítákkal szövetséget kötő és Európa felé vándorló hunok éltek.
 
 
A sír feltárása már megtörtént, jelenleg a leletek feldolgozása folyik. A régészek elmondásából ismert, hogy közel negyven négyzetméter nagyságú sírban tőrök, nyílhegyek, valamint tegez maradványok hevertek. Dr. Pavel German, a feltárás vezetője elmondta, hogy a sírban bronz csatokat, vázákat és lószerszámokat tártak fel. A legkülönlegesebb leletnek azonban a halotti maszkok számítanak, amelyek ugyan összetörve hevertek a sírokban, de a körülbelül húsz maszkot lehet restaurálni.
 
A régészek felfedezték, hogy a gyerekek nem kaptak maszkos temetést, sőt őket a sírkamrán kívül temették el, sokszor a fal tövéhez közel.