Szlovákia: csökkenteni kell az élelmiszer áfáját

A kamara szerint az élelmiszergyártók teljes adóterhei a legmagasabbak közé tartoznak az Európai Unióban. Még az olyan gazdag régióból is, mint a pozsonyi régió, a lakosság jelentős része Ausztriába jár bevásárolni, mert ott a 10 %-os áfának köszönhetően több élelmiszer olcsóbb - emlékeztetett a lap.
 
A Szlovák Élelmiszer-ipari Kamara (PKS) szerint szükséges megemlíteni a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Szlovákia felé intézett felhívását, miszerint csökkenteni kell a hazai vállalkozók adóterheit. A kamara szerint legitim elvárás az élelmiszergyártók adóterheinek csökkentése, mivel a szlovákiai átlagkereset a legalacsonyabbak közé tartozik az Európai Unión belül.
Az állami költségvetés fejlődése lehetővé teszi a szlovák kormány számára, hogy intézkedéseket fogadjon el a lakosság szociális helyzetének javítására. Úgy gondoljuk, az áfa csökkentése bizonyos élelmiszerek esetében valóban olyan intézkedés lenne, amely segítené a lakosság szociális szempontból alacsonyabb rétegeit. Örömmel üdvözölnénk a kulcsfontosságú üzletláncok képviselőinek önkéntes kötelezettségvállalását, hogy az áfa esetleges csökkenését kivetítik néhány konkrét élelmiszer árára, ahogy ez korábban az euró bevezetésekor is történt – mondta Daniel Poturnay, a Szlovák Élelmiszer-ipari Kamara elnöke.