15 évre ítélték a Kuciak-gyilkosság kifizetőjét

15 évre ítélték a Kuciak-gyilkosság kifizetőjét

A tavalyi év legnagyobb szlovák botránya a végéhez közeledik. Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője kivégzésének körülményeit és az abban résztvevőket mind bíróság elé állították és az első ítélet szerint a gyilkosság kifizetőjét, Andruskó Zoltánt 15 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A bumm.sk számolt be róla, hogy az ítélet vádalku keretében született, amiről korábban vita volt az ügyészség és a szlovák alkotmánybíróság háromtagú testülete, a szenátus között, mivel a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze az Andruskóval kötött vádalku értelmében eredetileg tíz évet kért volna a vádlottra, ám a szenátus elnöke ragaszkodott a 15 évhez.

Andruskó ügyét a vádalku miatt külön tárgyalták, a felbujtó és a végrehajtók ügyének elbírálása még folyamatban van. A gyilkos lövések leadásával sokáig Szabó Tamást vádolták, ám júniusban Miroslav Marček beismerő vallomást tett, amiben azt állította, hogy próbálta elkerülni az uniós pénzek útját követő oknyomozó újságíró élettársának megölését, végül azonban mindkettőjükkel végeznie kellett, annak ellenére, hogy a megrendelésben csak az újságíró megölése szerepelt 70 ezer euróért cserébe.

A férfinek azért kellett tavaly februárban meghalnia, mert cseh, olasz és más szlovák kollégáival közösen akkor már hónapok óta dolgozott egy terjedelmes beszámolón arról, hogy a 'Ndrangheta nevű olasz maffiaszervezet hogyan terjeszkedett Szlovákiában és hálózták be a nagyobbik kormánypárt, az Irány - Szociáldemokrácia vezető politikusait.

A pár halála óriási közfelháborodást váltott ki az országban, és heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz és belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának -köztük Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico miniszterelnök- távozásához vezettek.

Menesztenék a szlovák kormányfőt, amiért nem rúgta ki a maffiózónak szivárogtató államtitkárt

Bizalmatlansági indítványt ad be Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök ellen ellenzéki képviselők egy csoportja. Vezetőjük, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnöke ezt pénteken jelentette be, miután sikerült összegyűjteni a törvényhozás rendkívüli ülésének összehívásához szükséges képviselői aláírásokat. Igor Matovic közölte: Peter Pellegrininek távoznia kell, mert nem váltotta le az igazságügyi tárca államtitkárát, Monika Jankovskát.