A szlovák bűnüldözési ügynökség a Fico-kormány elleni tüntetők Soros-kapcsolatát vizsgálja

A szlovák újságíró, Ján Kuciak meggyilkolása után robbantak ki tüntetések az országban.

A Denník N úgy tudja: a napokban több fiatal aktivistát is kihallgattak, és a vizsgálat államcsíny szervezése, illetve korrupció gyanúja miatt folyik.

Az aktivisták ellen azért indult eljárás, mert névtelen feljelentés érkezett, miszerint államcsínyt szerveztek, és Soros György fizeti őket - közölte a beidézett személyekkel a kihallgatásokat végző vizsgálótiszt.

„A vizsgálótiszt azt mondta nekünk, hogy ő a kukába dobta volna a feljelentést, de a NAKA igazgatójának utasítására ki kell vizsgálnia az ügyet”

- nyilatkozta a Denník N-nek az egy kihallgatott aktivista.

Az ügyet vizsgáló rendőr többek között azt kérdezte az aktivistáktól, hogy hajlandóak-e önkéntesen a nyomozóhatóság rendelkezésére bocsátani személyes bankszámlakivonataikat. Az aktivisták nagy része ezt hatósági zaklatásnak minősíttette, és álláspontjukat jegyzőkönyveztették is.

Denisa Saková belügyminiszter és Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány azt állítják, hogy nem tudtak a feljelentésről, utóbbi azonban hozzátette: a rendőrségnek kötelessége utánajárni minden feljelentésnek, a vizsgálótiszt munkájába pedig nem lehet beleavatkozni.

A névtelen feljelentés Robert Fico exkormányfő korábbi kijelentésével szinte megegyezik, aki Sorost sejtette a szlovák politika és maffia kapcsolataira fényt derítő újságíró meggyilkolása nyomán kirobbant tiltakozások mögött. Fico nem mellesleg éppen hétfőn posztolta a Facebook-oldalára azt az október 18-i interjút, amelyben erről beszélt.

„Ma már tudjuk, hogy a Kuciak-gyilkosságot követő tüntetések szervezői olyan szervezetekből származnak, amelyeket George Soros fizet. Mi jól tudjuk, ki kivel találkozott, és milyen szerepet játszott abban az időben. Minden nyilvánosságra kerül, amikor majd kiderül, ki rendelte meg a gyilkosságot”

- fogalmazott az interjúban Fico.

Címlapfotó: parameter.sk/Facebook - A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom aktivistái